Un numar de 400 de obiecte din perioada vikingilor au fost furate intre 11 si 13 august de la muzeul Universitatii din Bergen, in sud-vestul Norvegiei, furt considerat ca unul dintre cele mai importante pentru arta norvegiana, a explicat duminica directorul institutiei, citat de AFP.

"Daca obiectele furate nu vor fi returnate, atunci acesta va fi cel mai important furt de 200 de ani pentru muzeul din Norvegia", a declarat Henrik von Achen, potrivit News.ro.

Obiectele, in mare parte sunt mici si din metal, nu au teoretic nicio valoare, a adaugat directorul.

Pe piata legala "nu pot fi vandute (...). Este o pierdere imensa pentru istoria culturala a acestor obiecte, si deci valoarea istorica depaseste valoarea monetara".

In timpul weekend-ului 11-13 august, una sau mai multe persoane au patruns in muzeu pe la etajul al saptelea, cu ajutorul unei schele instalate pe unul din peretii exteriori.

Bunurile furate fusesera temporar mutate pentru a fi instalate intr-un loc mai sigur. "Masurile luate nu au fost suficiente, ar fi trebuit sa avem alte dispozitive de securitate", a reactonat Henrik von Achen.

Politia norvegiana a deschis o ancheta.

Muzeul continua sa identifice obiectele furate cu ajutorul fotografiilor, pe care le va publica pe retelele de socializare pentru a limita comercializarea lor. "Articolele vor fi mai vizibile, deci mai dificil de a le vinde si mai usor de a le recupera", a comentat Henrik von Achen.