Adunarea Constituanta din Venezuela, aleasa la solicitarea presedintelui socialist Nicolas Maduro, si-a arogat vineri atributiile Parlamentului controlat de opozitie, care conduce de peste patru luni manifestatiile impotriva guvernului, anunta AFP.

Aceasta adunare alcatuita din 545 de membri a anuntat printr-un decret oficial ca a decis "sa isi asume puterea de a legifera asupra subiectelor vizand direct garantarea mentinerii pacii, securitatii, suveranitatii, sistemului social-economic si financiar, bunurilor statului si intaietatea dreptului venezuelenilor".

Decizia care include puterea de a dicta legi a fost luata in cursul unei sedinte la care comisia de conducere a Parlamentului fusese invitata sa participe, ceea ce a refuzat, scrie Agerpres.

Decretul reaminteste ca "toate organele puterii publice sunt subordonate Adunarii Nationale Constituante".

"Nu vom mai permite deturnarea puterii! (...) Constituanta a venit pentru a face ordine!", a declarat vineri presedinta acestei adunari, fosta sefa a diplomatiei de la Caracas Delcy Rodriguez, inainte de a citi decretul.

Intr-o scrisoare deschisa, conducerea Parlamentului a afirmat din nou ca nu recunoaste "frauduloasa Adunare Nationala Constituanta, mandatele acesteia si toate actele emanand de la ea".

Alegerea acestei Adunarii Constituante, la 30 iulie, a fost marcata de violente si denuntata de opozitie, dar si de o mare parte a comunitatii internationale.

Presedintele Nicolas Maduro se confrunta de la inceputul lunii aprilie cu un val de contestare, pe fondul severei crize economice din aceasta tara producatoare de petrol, cu manifestatii care au facut 125 de morti.