Curtea Penala Internationala (CPI) a decis joi ca jihadistul din Mali Ahmad al Faqi al Mahdi a provocat daune de 2,7 milioane de euro distrugand mausoleele de la Timbuktu, aflate in patrimonial UNESCO, in 2012, si i-a ordonat sa plateasca despgubiri victimelor, relateaza AFP, potrivit News.ro.

"Instanta ordona despagubiri individuale, colective si simbolice pentru comunitatea din Timbuktu, recunoaste ca distrugerea cladirilor protejate a provocat suferinta persoanelor din intreg Mali si comunitatii internationale si il declara pe Mahdi responsabil pentru despagubiri de 2,7 milioane de euro", a declarat judecatorul Raul Cano Pangalangan, citind decizia.

Tuaregul Al Faqi Al Mahdi a condus intentionat atacuri vizand noua mausolee de la Timbuktu si intrarea in moscheea Sidi Yahia. Atacurile au avut loc in perioada 30 iunie - 11 iulie 2012.

Fondat in secolul al V-lea de triburi de tuaregi, Timbuktu a devenit un centru important de cultura al islamului, care a atins apogeul in secolul al XV-lea.

Al Mahdi, in calitate de sef al Hisbah, brigada islamica pentru moravuri, ar fi ordonat si participat la atacurile vizand mausolee distruse cu ciocane, sape si dalte.