Ministrul turc pentru Afaceri Europene a acuzat-o joi pe cancelarul german Angela Merkel ca declaratiile sale, potrivit carora ar trebui oprita extinderea uniunii vamale intre Ankara si UE, submineaza credibilitatea blocului comunitar, relateaza Reuters, potrivit News.ro.

Merkel a declarat joi ca nu ar trebui sa existe o extindere a uniunii vamale si niciun alt fel de "aprofundare" a relatiilor dintre Turcia si UE, dupa o serie de dispute privind masurile luate de Turcia dupa tentativa esuata de lovitura de stat de anul trecut.

"Este o declaratie nefericita. Ar trebui sa subliniem ca niciun stat membru UE nu ar trebui sa dea ordine institutiilor UE sau proceselor UE", a spus Omer Celik intr-o conferinta de presa la Ankara.

Potrivit lui Celik, atat Turcia, cat si UE, ar avea de castigat de pe urma schimbarilor la uniunea vamala. "Insa ei actioneaza ca si cum ar face o favoare Turciei. Sa fie clar, noi nu ne grabim", a insistat oficialul.

De asemenea, ministrul a cerut Berlinului sa coopereze cu cererea Turciei pentru extradarea unui lector in teologie suspectat ca a jucat un rol major in tentativa esuata de puci din 2016.

Presa turca a scris ca Adil Oksuz a fost vazut la Frankfurt si la Ulm si ca a primit permis de sedere temporara in landul german Baden-Wurttemberg state.

"Niciun aliat al nostru nu poate gazdui un ucigas", a afirmat Celik. "Chiar si posibilitatea ca cineva cu o legatura clara cu tentative de lovitura de stat sa fie adapostit de aliatul nostru ne intristeaza", a adaugat el.