Paza de Coasta spaniola a anuntat ca a salvat 600 de migranti care voiau sa ajunga din Maroc, intr-o perioada de 24 de ore, pe fondul unei cresteri a numarului sosirilor de migranti, relateaza BBC News.

Migrantii salvati se aflau la bordul a 15 ambarcatiuni, inclusiv barci cu vasle si un jet ski. Printre ei se numarau 35 de copii si un bebelus. Potrivit ONU, peste 9.000 de oameni au ajuns in Spania anul acesta de trei ori mai multi ca anul trecut. Peste 120 de migranti s-ar fi inecat in timpul trecerii, potrivit news.ro.

Aceasta crestere inseamna ca Spania ar putea devansa Grecia in 2017 in ceea ce priveste numarul de migranti care ajung pe mare, a avertizat luna aceasta Orgaizatia Internationala pentru Migratie a ONU (OIM).

Majoritatea traverseaza Stramtoarea Gibraltar, ce are 12 kilometri, iar multi dintre ei aleg vase cu vasle, de jucarie, fara motoare, ceea ce le permite sa evite retelele de traficanti de persoane, care sunt foarte scumpe. Unii migranti folosesc retelele de socializare pentru a contacta autoritatile spaniole si a le informa de pozitia lor, dupa ce ajung in apele teritoriale.

Insa, un numar mult mai mare - aproape 100.000 - au trecut din Libia in Italia de la inceputul anului. Potrivit OIM, 2.242 de persoane au murit pe aceasta ruta. In iunie, circa 5.000 de oameni au fost salvati intr-o singura zi din Mediterana, in largul Libiei, a anuntat Paza de Coasta italiana.

Numarul migrantilor care ajung in Spania pe mare nu ii include pe cei care intra prin enclavele spaniole Ceuta si Melilla, din nordul Africii, care reprezinta singura granita terestra a UE cu Africa.