Presedintele moldovean prorus Igor Dodon a declarat pentru ziarul rus Izvestia ca nu exista motive ca Parlamentul moldovean sa impuna vize rusilor, mai ales ca foarte multi concetateni se afla in Federatia rusa, relateaza Tass, potrivit News.ro.

Igor DodonFoto: Publika.md

"Nu vad motive sa se impuna vize. Nu vad vreun motiv ca (Republica) Moldova (sa impuna vize), mai ales ca peste 560.000 de concetateni de-ai nostri se afla in Federatia rusa", a declarat el pentru cotidianul rus, care l-a invitat sa comenteze aceasta initiativa a Legislativului, aflata in dezbatere.

Liderul de la Chisinau a condamnat anterior faptul ca Guvernul moldovean l-a declarat persona non grata pe vicepremierul rus Dmitri Rogozin, la 2 august. El a apreciat ca aceasta decizie implica tara intr-un conflict diplomatic si politic fara precedent in ultimul sfert de secol.

Dodon a dat vina declararii lui Rogozin persona non grata pe Partidul Democrat (PDM, la putere), pe care-l acuza ca nu este interesat de o consolidare a relatiilor cu Rusia.

Rogozin este copresedintele Comisiei interguvernamentale pentru cooperare economica si reprezentantul special al presedintelui rus Vladimir Putin pentru regiunea separatista moldoveana Transnistria.

Pe de alta parte, Vladimir Jabarov, prim-vicepresedintele Comisiei pentru Politica Externa din cadrul Consiliului Federatiei ruse, Camera superioara a Parlamentului rus, s-a declarat sceptic in legatura cu impunerea de catre Parlamentul moldovean a unui regim obligatoriu de vize rusilor.

"Introducerea vizelor va afecta in principal numarul vast de cetateni moldoveni care muncesc in Rusia. Eu cred ca unele partide moldovene nu vor sustine aceasta initiativa inainte de alegeri", a declarat Jabarov pentru Tass.

Potrivit senatorului rus, asemenea propuneri apar in legatura cu viitoarele alegeri si cu conflictul prooccidentalilor moldoveni cu presedintele prorus.

In acest moment, aceasta initiativa nu are perspective tangibile, a apreciat Jabarov.