Un hotel elvetian a postat un afis in care cere clientilor evrei sa faca dus inainte sa intre in piscina, declansand o ampla polemica in Israel, care cere scuze oficiale, scrie AFP.

Aparthaus Paradies, din localitatea Arosa, in Alpii elvetieni, gazduieste un numar important de clienti evrei, in special ultraortodocsi, proveniti din Marea Britanie, Statele Unite sau Israel, arata presa elvetiana.

Conducerea hotelului, in dorinta de a reaminti regulile de igiena pentru cei care folosesc piscina, a tintit specific "clientii evrei" in urma plangerilor legate de doua tinere fete evreice care au intrat in apa fara sa faca dus inainte, scrie ziarul israelian The Times of Israel.

"Pentru clientii nostri evrei, femei, barbati si copii, sunteti rugati sa faceti dus inainte si dupa ce intrati in piscina. Daca nu respectati regula, vom fi nevoiti sa va interzicem accesul in piscina. Va multumim pentru intelegere".

Un alt afis amplasat pe frigiderul hotelului se adresa din nou dor clientilor evrei, autorizati sa isi puna mancarea kusher aici. "In atentia clientilor nostri evrei: puteti accesa frigiderul doar in intervalele orare: 10,00-11,00 si 16,30-17,30. Sper ca veti intelege ca echipa noastra nu poate fi deranjata fara incetare".

Afisele au fost fotografiate de un client si postate pe retelele sociale, declansad o polemica in Israel, unde ministrul adjunct pentru Afaceri externe a cerut scuze oficiale pentru acest "act antisemit de cea mai joasa speta".

Directoarea hotelului a afirmat ca afisele au fost inlaturate dar a negat orice act antisemit.

"In prezent, avem numerosi clienti evrei si am remarcat ca unii nu fac dus inainte sa inoate", a aratat ea. "Avand in vedere ca alti clienti mi-au cerut sa fac ceva, am scris un pic naiv acest afis. Ar fi fost mai bine sa ma adresez tuturor clientilor", a declarat ea.

Centrul Simon Wiesenthal a cerut ministrului elvetian al Justitiei, Simonetta Sommaruga, sa "inchida hotelul urii" si sa "pedepseasca conducerea sa".