Coreea de Nord ar fi obtinut recent motoare de racheta de fabricatie sovietica, probabil din Ucraina, au declarat experti citati de New York Times. Kievul a negat, insa, luni ca ar fi vandut tehnologie balistica Phenianului, relateaza News.ro citand AFP.

"Ucraina nu a vandut niciodata rachete sau alta tehnologie balistica Coreei de Nord", a declarat Oleksandr Turcinov, secretarul Consiliului ucrainean pentru Securitate si Aparare.

Un expert balistic de la Institutul International de Studii Strategice (IISS), Michael Elleman, citat intr-un articol al New York Times, a declarat ca Phenianul a schimbat recent modelul si furnizorii de motoare pentru rachetele sale balisticie. "Probabil ca aceste motoare provin din Ucraina, fara indoiala in mod ilegal", a adaugat el.

Experti, care au anchetat fotografii cu liderul nord-coreean Kim Jong-un care inspecta noile motoare, afirma ca materialul aminteste de arsenalul sovietic.

"Anchetatori guvernamentali si experti si-au concentrat investigatiile pe o uzina de rachete de la Dniepr, din Ucraina", se adauga in articol, care citeaza evaluari secrete ale agentiilor americane de informatii.