Cel putin un diplomat canadian in Cuba a fost tratat pentru probleme de auz dupa ce tara din Caraibe ar fi folosit arme sonice impotriva personalului american din Havana, relateazaThe Guardian.

Unul sau mai multi diplomati canadieni din Cuba au fost tratati pentru pierderea auzului dupa ce un grup de diplomati americani in Havana ar fi fost surziti de dispozitive sonice, potrivit oficialilor americani.

Purtatorul de cuvant al Ministerului de externe al Canadei, Brianne Maxwell, a spus ca oficialii “sunt constienti ca diplomatii canadieni si americani, cat si familiile acestora, din Havana prezinta simptome neobisnuite. Guvernul lucreaza - inclusiv cu autoritatile americane si cubaneze - pentru a descoperi cauza”.

Maxwell a adaugat ca oficialii nu au niciun motiv pentru a crede ca turistii canadieni sau alti vizitatori ai Cubei ar putea fi afectati.

Departamentul de Stat al SUA a expulzat doi diplomati ai ambasadei Havanei de la Washington dupa o serie de incidente inexplicabile din Cuba ce au generat simptome unor oficiali americani, inclusiv pierderi permanente ale capacitatii auditive.

Canada a ajutat la reluarea relatiilor diplomatice dintre Cuba si Statele Unite.

Oficiali americani au declarat ca angajatii ambasadei afectati au sosit in Havana in vara lui 2016. Ca toti diplomatii straini din Cuba, ei au locuit in case detinute si intretinute de guvernul cubanez.

In toamna, diplomatii si sotiile si sotii lor au inceput sa resimta pierderi de auz atat de severe si de ciudate incat a fost lansata o investigatie si s-a ajuns la concluzia ca sunt intr-o situatie de risc. Acestora li s-a permis sa plece din Cuba.