Guvernul japonez a avertizat joi ca nu va putea "tolera niciodata provocari" venite din Coreea de Nord, dupa ce Phenianul a amenintat ca ataca cu rachete insula americana Guam din Pacific, scrie AFP.

"Cerem insistent Coreii de Nord sa ia in serios avertismentele repetate ale comunitatii internationale, sa respecte rezolutiile ONU si sa se abtina de la alte provocari", a declarat purtatorul de cuvant al guvernului Yoshihide Suga.

Japonia, aliat apropiat al Statelor Unite, a sprijinit, de asemenea, tonul belicos adoptat in ultimele zile de catre presedintele american Donald Trump, care a promis "foc si furie" Coreii de Nord, in timp ce mai multe tari si-au exprimat ingrijorarea.

"Presedintele Trump a spus ca toate optiunile sunt posibile", inclusiv militare "iar guvernul saluta aceasta politica", a spus Suga.

"Actiunile Coreii de Nord sunt o provocare evidenta", a insistat el, si "nu vom tolera acest lucru".

Intrebat despre posibila desfasurare a sistemelor de aparare antiracheta, reprezentantul executivului a raspuns: "Fortele de auto-aparare (numele armatei japoneze) vor lua masurile necesare, dar nu voi da detalii".

Suga a insistat asupra faptului ca Japonia si Statele Unite vor avea "stranse consultari". O reuniune ministeriala este programata pentru 17 august la Washington, pe probleme de securitate, a amintit el.