In campania electorala pentru parlamentarele din noiembrie 2014, dar si dupa alegeri, liderul PSRM, Igor Dodon, in prezent presedinte al Republicii Moldova, declara ca deputatii socialisti care detin si cetatenia Romaniei vor renunta la aceasta.

Pasaport romanescFoto: MAI

Pana in prezent, insa, sase deputati PSRM continua sa se bucure de calitatea de cetatean european, manifestand in acelasi timp o pozitie anti-europeana, scrieRadio Chisinau.

Alesii poporului care detin dubla cetatenie sunt Alla Dolinta, Corneliu Furculita, Anatolie Labunet, Radu Mudreac, Ghenadi Mitriuc si Adrian Lebedinschi, relateaza portalul ￯Moldova Curata

Lebedinschi are cetatenia romana din 2006. Acesta insa a propus un proiect de lege prin care cerea arborarea drapelului CSI in loc de cel al UE, la evenimente oficiale. Acesta argumenta ca "arborarea drapelului UE este nejustificata si arata artificial".

Recent, dupa ce Igor Dodon a refuzat sa promulge un protocol de amendare a Acordului de cooperare in domeniul militar incheiat intre Romania si Republica Moldova, Mitriuc a reinaintat initiativa in Legislativ, argumentand ca Acordul ar contine prevederi neconstitutionale. "Este un proiect anticonstitutional, avand in vedere ca in Legea Suprema a Republicii Moldova este stipulata expres neutralitatea statului. Este o tentativa de atac al Romaniei asupra statalitatii Republicii Moldova!", declara Mitriuc in Plenul Legislativului.

Anatolie Labunet, un alt deputat socialist, este cetatean roman deja de 12 ani, insa recent i-a insultat pe unionistii Anatol Salaru, Ana Gutu si pe fostul presedinte roman, Traian Basescu.