Coreea de Nord a declarat marti seara ca intentioneaza sa loveasca cu rachete balistice Insulele Guam, la scurt timp dupa ce presedintele american a declarat marti ca regimul nord-coreean "va fi primit cu foc si furie cum lumea nu a mai vazut niciodata" daca va mai ameninta SUA inca o data, potrivit Reuters.

Potrivit agentiei de presa nord-coreene, KCNA, Phenianul 00analizeaza atent plantul operational pentru a declansa un foc cuprinzatori in zonele din jurul Guam'', folosind rachete cu raza de actiune intermediara si lunga de tip Hwasong-12. SUA au desfasurate bombardiere strategice in zona, potrivit Reuters.

Coreea de Nord a amenintat constant in ultimii ani ca si-a plasat armata in stare de lupta si ca ii va cere sa se pregateasca pentru eventuale lovituri impotriva Statelor Unite, Insulelor Guam si Hawaii, in Pacific.

Coreea de Nord a reusit sa miniaturizeze suficient o bomba nucleara pentru a o monta pe o racheta intercontinentala, arata concluziile secrete ale expertilor serviciilor americane de informatii, publicate marti de Washington Post, scrie AFP.

Aceasta capacitate marcheaza un avans semnificativ pentru Coreea de Nord, care ar deveni astfel o putere nucleara deplina, subliniaza cotidianul american, care citeaza un raport confidential realizata luna trecuta de Agentia americana de informatii militare (DIA).

Pentru moment, regimul de la Phenian a testat mai multe dispozitive atomice si a reusit sa lanseze cu succes doua rachete intercontinentale capabile sa loveasca Statele Unite, dar capacitatea sa de a monta o bomba nucleara pe unul dintre aceste lansatoare era pusa sub semnul intrebarii.