Presedintele american Donald Trump a declarat marti, pentru reporteri, ca regimul nord-coreean "va fi primit cu foc si furie, cum lumea nu a mai vazut niciodata" daca va mai ameninta SUA inca o data, potrivit Reuters.

Donald TrumpFoto: Captura YouTube

"Coreea de Nord mai bine nu ar mai formula la adresa Statelor Unite ale Americii", a adaugat Trump.

UPDATE 08:00 Guvernatorul Guam, Eddie Calvo, a declarat miercuri ca avertismentul Coreei de Nord privind un posibil atac cu rachete vizand teritoriul din Pacific nu reprezinta o amenintarem iar insula este pregatita pentru ''orice eventualitate'', masuri de protectie fiind amplasate strategic pentru a apara populatia, relateaza Reuters.

Presedintele american Donald Trump si omologul sau sud-coreean Moon Jae-In au estimat - duminica - ca Phenianul constituie o amenintare "crescanda", in timp ce ONU tocmai si-a inasprit sanctiunile impotriva Coreii de Nord pentru ca aceasta sa renunte la ambitiile sale nucleare, relateaza AFP si DPA, citate de Agerpres.

"Coreea de Nord - afirma cei doi lideri - reprezinta o amenintare directa, serioasa si crescanda pentru SUA, Coreea de Sud, Japonia, precum si pentru cea mai mare parte a tarilor lumii", potrivit unui comunicat al Casei Albe, publicat in urma unei convorbiri telefonice intre cei doi presedinti.

UPDATE Replica nord coreeana la declaratiile lui Trump

Coreea de Nord a declarat marti seara ca intentioneaza sa loveasca cu rachete balistice Insulele Guam ca raspuns la declaratiile lui Trump, la scurt timp dupa ce presedintele american a declarat mart ca regimul nord-coreean "va fi primit cu foc si furie cum lumea nu a mai vazut niciodata" daca va mai ameninta SUA inca o data, potrivit Reuters.

Coreea de Nord a amenintat constant in ultimii ani ca si-a plasat armata in stare de lupta si ca ii va cere sa se pregateasca pentru eventuale lovituri impotriva Statelor Unite, Insulelor Guam si Hawaii, in Pacific.

Potrivit Reuters, planul operational de atac al Phenianului ar prevede declansarea unui atac cu rachetele balistice strategice Hwasong-12 cu raza medie si lunga de actiune pentru a lovi bazele militare americane majore din Guam, inclusiv Anderson Air Force Base.

Coreea de Nord a reusit sa miniaturizeze suficient o bomba nucleara pentru a o monta pe o racheta intercontinentala, arata concluziile secrete ale expertilor serviciilor americane de informatii, publicate marti de Washington Post, scrie AFP.

Aceasta capacitate marcheaza un avans semnificativ pentru Coreea de Nord, care ar deveni astfel o putere nucleara deplina, subliniaza cotidianul american, care citeaza un raport confidential realizata luna trecuta de Agentia americana de informatii militare (DIA).

Pentru moment, regimul de la Phenian a testat mai multe dispozitive atomice si a reusit sa lanseze cu succes doua rachete intercontinentale capabile sa loveasca Statele Unite, dar capacitatea sa de a monta o bomba nucleara pe unul dintre aceste lansatoare era pusa sub semnul intrebarii.