Orasul Chicago a depus luni plangere impotriva administratiei lui Donald Trump, care ameninta sa suprime finantarile ''oraselor sanctuare'', deoarece acestea refuza sa-si livreze politiei imigratiei locuitorii fara acte, relateaza news.ro care citeaza AFP.

Al treilea cel mai mare oras american, la fel ca alte orase sanctuare din toata tara, s-a angajat sa-si protejeze locuitorii straini aflati in neregula, opunandu-se astfel politicii federale.

Pentru ca sa oblige aceste orase sa respecte legislatia cu privire la imigratie, presedintele republican Donald Trump a semnat un decret vizand sa proveze toate orasele de fonduri federale.

Impotriva acestui text a depus plangere megalopolisul din statul Illinois (nord).

''Orasul Chicago este, poate, primul care intenteaza o actiune in justitie, dar eu sunt sigur ca nu va fi ultimul'', declara duminica primarul democrat al orasului Rahm Emanuel.

Sustinatorii locali ai ''oraselor sanctuare'' afirma ca aceasta colaborare cu politia imigratiei (ICE) ar dauna relatiilor de incredere pe care le intretin cu diverse comunitati.

Insa secretarul Justitiei Jeff Sessions a anuntat saptamana trecuta ca securitatea fortelor de ordine va fi imbunatatita, atunci cand se vor afla in cautarea imigrantilor fara acte eliberati de politiile locale.

''Aceste politici locale pun in pericol politistii prin faptul ca-i obliga sa aresteze din nou criminali care au fost eliberati'', a subliniat el.

Subventia federala amenintata - care a condus la depunerea plangerii - a permis orasului Chicago sa achizitioneze anul trecut echipamente in valoare de 2,3 milioane de dolari destinate politiei sale - si anume statii radio, masini, computere -, a explicat Rahm Emanuel.

Pentru a obtine aceste fonduri, va fi necesar ca de-acum politiile locale sa-si puna comisariatele la dispozitia politiilor federale in vederea interogarii suspectilor.

Chicago incearca sa obtina anularea acestei masuri intr-un tribunal federal.

Departamentul Justitiei a reactionat intr-un comunicat acuzandu-l pe Rahm Emanuel ca este ''mai putin ingrijorat'' de nivelul puternic al omuciderilor in orasul sau decat de ''vointa sa de a proteja straini in neregula''.