Regele Abdallah al II-lea al Iordaniei le-a transmis luni, la Ramallah, un mesaj apasat de sustinere palestinienilor si l-a indemnat pe presedintele american Donald Trump sa-si intensifice eforturile in procesul de pace, abandonat de mai multi ani, relateaza news.ro care citeaza AFP.

Intr-un context de tensiuni cu Israelul si de ingrijorare fata de lipsa de actiune americana in favoarea pacii, regele Iordaniei s-a dus in Cisiordania ocupata, in loc sa-l primeasca, asa cum obtinuieste pe presedintele palestinian Mahmoud Abbas la Amman - premier din 2012 incoace.

In cursul intrevederii sale de aproape doua ore cu Abbas, Abdallah al II-lea si-a exprimat ''sustinerea totala fata de drepturile legitime'' ale palestinienilor si fata de infiintarea unui stat independent cu capitala la Ierusalimul de Est.

La mai putin de doua saptamani dupa o noua intensificare a tensiunilor, cu privire la ultrasensibila Esplanada a Moscheilor, Abdallah al II-lea a exprimat ''angajamentul iordanian de continuare a protejarii locurilor sfinte (de la Ierusalim), in cooperare cu comunitatea internationala'', anunta palatul regal intr-un comunicat.

El a avertizat - fara sa-l citeze - Israelul impotriva ''consecintelor negative in intreaga regiune'' pe care le va avea o repunere in discutie a ''statu-quoului'' actual.

Regele iordanian l-a indemnat totodata, in mod direct, pe presedintele american Donald Trump sa ''actioneze in favoarea pacii intre palestinieni si israelieni, subliniind cat de important este sa se intensifice eforturile'' in vederea gasirii unor ''adevarate perspective politice de progres''.

Efortul de pace este paralizat de la esecul unei initiative americane in 2014, iar perspectiva infiintarii unui stat palestinian care sa coexiste cu cel israelian - principiul de referinta al comunitatii internationale - par sa se indeparteze cu fiecare zi care trece.

Regele a amintit ca solutia cu doua state, fata de care Trump s-a ferit sa se angajeze, este necesar sa serveasca ca fundament in vederea unei reluari a negocierilor.

Iordania este un actor de neocolit in conflictul israeliano-palestinian. Ea ii sustine pe palestinieni, este singura tara araba impreuna cu care Egiptul a facut pace cu Israelul, este pazitorul istoric al Esplanadei Moscheilor si un interlocutor respectat al administratiilor americane.

Ea s-a aflat din nou in avanposturile diplomatice in iulie, cand confruntari aproape zilnice au avut loc intre credinciosi musulmani palestinieni si forte israeliene in zona Esplanadei.

Tensiunile au crescut si mai mult intre Iordania si Israel, in urma unui incident sangeros, pe 23 iulie, in incinta Ambasadei Israelului la Amman, unde un agent de securitate israelian a ucis doi iordanieni.

Violentele s-au disipat la Ierusalim, dupa ce premierul israelian Benjamin Netanyahu a batut in retragere si a renuntat sa instaleze noi dispozitive de securitate in jurul Esplanadei Moscheilor. Aceste masuri au fost percepute de catre palestinieni ca un afront israelian suplimentar in al treilea cel mai sfant loc al islamului.

Esplanada se afla in Ierusalimul de Est - partea palestiniana a orasului ocupat si anexat de catre israel. Iordania, care detinea aceste locuri pana in 1967, este custoda lor in virtutea acordului de pace pe care l-a incheiat in 1994 cu Israelul, insa acesta din urma detine controlul asupra tuturor cailor de acces.