Guvernul venezuelean a anuntat ca a dejucat duminica un "atac terorist", dupa aparitia unei inregistrari video in care barbati in tinuta militara se declara in rebeliune impotriva presedintelui socialist Nicolas Maduro, scrie News.ro, citand AFP. Potrivit sefului fortelor armate venezuelene, generalul Jesus Suarez Chourio, acest atac, pe care el l-a imputat opozitiei, s-a soldat cu un mort si un ranit grav in randul atacatorilor.

Incidentele au avut loc intr-o baza militara de la Valencia, la 160 de kilometri nord de Caracas. Este vorba despre un "atac terorist de tip paramilitar", a declarat, citat intr-un comunicat, ministrul Apararii, Vladimir Padrino.

Atacul a fost "comis de un grup de delincventi civili care purtau tinute militare si un locotenent dezertor", a afirmat ministrul, care a catalogat incidntul drept un "spectacol de propaganda" si un "act disperat". 7 dintre atacatori au fost arestati.

Potrivit Ministerului Apararii, detinutii au marturisit ca au fost recrutati "de activisti ai extremei drepte venezuelene in contact cu guverne straine", iar fortele de securitate sunt in continuare in cautarea "unei parti a grupului, care a reusit sa-si insuseasca cateva arme".

O inregistrare video care fi fost filmata in baza militara de la Valencia circula duminica pe retele de socializare si in mai multe publicatii venezuelene. In ea apare un barbat care se prezinta ca fiind un ofiter si care se declara "in rebeliune legitima" impotriva "tiraniei asasine a lui Nicolas Maduro".

"Aceasta nu este o lovitura de stat, este o actiune civica si militara in vederea restabilirii ordinii constitutionale", afirma acest barbat, care se prezinta drept capitanul Juan Caguaripano si care este filmat inconjurat de 15 barbati in tinuta de camuflaj, unii dintre ei inarmati.

"Noi cerem sa se formeze imediat un Guvern de tranzitie si alegeri generale libere", adauga el.

Ministerul Apararii, care nu a comunicat numele presupusului autor al atacului, a anuntat ca este vorba despre un "ofiter inferior dat afara din armata in urma cu trei ani din cauza tradarii patriei si rebeliunii" si care a fugit in Statele Unite.

Principalul pilon al puterii chaviste, puternica armata venezueleana a ramas pana acum surda la indemnurile opozitiei de a i se alatura, in contextul in care tara este zguduita de un val de manifestatii antiguvernamentale ce s-au soldat, incepand din aprilie, cu 125 de morti.

Presedintele Maduro afirma frecvent ca este tinta unui complot orchestrat de opozitie cu sustinerea Washingtonului.