Chicago va da in judecata luni administratia lui Donald Trump in urma amenintarilor acesteia de a opri fondurile pentru siguranta publica din asa numitele "orase-sanctuar" sporind riposta impotriva masurilor antiimigratie adoptate la nivel federal, a anuntat primarul Rahm Emanuel duminica, potrivit Reuters.

Primarul ChicagouluiFoto: Wikipedia

Procesul legislativ federal vine la mai putin de doua saptamani de o decizie controversata a procurorului general, Jeff Sessions. Acesta a anuntat ca Departamentul de Justitie din SUA va interzice orasele dintr-un anumit program de finantare daca nu permit autoritatilor pentru imigranti acces nelimitat la inchisorile locale si daca nu furnizeaza o notificare cu 48 de ore inainte sa elibereze o persoana cautata pentru abateri de la legile destinate imigrantilor.

"Chicago nu va permite ofiterilor nostri de politie sa devina pioni politici intr-o dezbatere", a declarat Emanuel. "Chicago nu va permite ca rezidentilor nostri sa le fie incalcate drepturile fundamentale. Si Chicago nu va renunta la statutul sau de oras primitor", a adaugat primarul.

Orasele-sanctuar sunt acelea unde autoritatile locale refuza cooperarea cu cele federale in actiunile impotriva imigrantilor ilegali. Unele orase elibereaza pentru acestia acte de identitate valabile pe plan local. In altele, politia nu opereaza arestari doar pe baza statului de imigrant, ci numai daca exista mandate pentru infractiuni.