​Uniunea Europeana a impus, vineri, noi sanctiuni impotriva Rusiei, vizand in special pe ministrul adjunct rus al Energiei si trei companii, in legatura cu deturnarea catre Crimeea a patru turbine cu gaz livrate de gigantul industrial german Siemens, anunta AFP.

Uniunea EuropeanaFoto: AGERPRES

Trei persoane, intre care si ministrul adjunct rus al Energiei, Andrei Cherezov, si directorul companiei ruse care a achizitionat turbinele de la Siemens, au fost adaugate pe lista neagra a UE prin care le sunt interzise calatoriile pe teritoriul Uniunii si le sunt inghetate fondurile detinute in blocul comunitar, informeaza Consiliul UE intr-un comunicat.

Trei companii sunt de asemenea sanctionate, potrivit aceleiasi surse.

Germania este cea care a cerut noile sanctiuni, care sa vizeze Ministerul rus al Energiei si compania rusa care opereaza turbinele Siemens.

Siemens anuntase pe 10 iulie ca doua turbine cu gaz pe care le-a livrat Rusiei au fost deturnate, fara stirea sa, spre Crimeea.

"Siemens a primit din surse fiabile informatia ca cel putin doua ansamble de turbine cu gaz din cele patru care au fost livrate pentru proiectul Taman, in sudul Rusiei, au fost deplasate in Crimeea, impotriva vointei noastre", a precizat grupul intr-un comunicat.

Acest lucru "constituie o incalcare clara a contractelor de livrare ale Siemens, care interzic clar clientilor nostri sa faca livrari in Crimeea", a adaugat Siemens.

Rusia a anexat in 2014 peninsula ucraineana Crimeea, o regiune vizata de sanctiuni ale Uniunii Europene care trebuie respectate de companiile europene.

Un purtator de cuvant al Siemens a precizat ca aceste turbine au fost livrate in vara lui 2016 companiei rusesti TPE si apoi revandute.

Rusia incearca sa scape de dependenta energetica a Crimeii fata de Ucraina, dupa mai multe intreruperi masive de curent in urma unor sabotaje care au vizat liniile de inalta tensiune in zona ucraineana.