Procurorul special Robert Mueller a constituit un mare juriu la Washington, in cadrul anchetei sale cu privire la amestecul rus in alegerile prezidentiale americane, dezvaluie Wall Street Journal (WSJ), un semn ca ancheta ar putea conduce la urmariri penale, relateaza AFP, citata de news.ro.

Ancheta procurorului Mueller, numit sa asigure independenta totala a investigatiilor care vizeaza de asemenea o posibila complicitate intre echipa de campanie a lui Donald Trump si Moscova, "intra intr-o noua faza", subliniaza WSJ, care citeaza doua surse anonime.

Marele juriu, format in "ultimele saptamani" potrivit aceleiasi surse, este un fel de camera de instructie alcatuita din cetateni care delibereaza in secret, cu usile inchise, cu scopul de a stabili daca elemente prezentate de procuror pot sa conduca la o inculpare.

Infiintarea acestui mare juriu ii va permite lui Robert Mueller, un fost director FBI, sa obtina documente si audieri sub juramant.

"Constitui un mare juriu doar in masura in care ancheta ta a evidentiat suficiente elemente care, in opinia ta, reflecta o incalcare a cel putin una, daca nu mai multe, prevederi penale", a comentat pentru AFP Bradley Moss, un avocat specializat in cazuri in domeniul securitatii nationale.

In opinia sa, este vorba despre o "escaladare semnificativa a procesului" judiciar in "afacerea" rusa.

Donald Trump a negat mereu in mod categoric orice complicitate cu Rusia in cadrul campaniei prezidentiale in 2016 si a catalogat afacerea, care afecteaza puternic presedintia, drept o "vanatoare de vrajitoare".

Avocatul presedintelui republican Ty Cobb a reactionat anuntand ca ¬Casa Alba este in favoarea a tot ceea ce poate accelera inchiderea¬ acestui dosar. El a adaugat ca Executivul "coopereaza deplin" cu serviciile procurorului Mueller.

"Fostul director FBI James Comey a spus in trei randuri ca presedintele nu este vizat de ancheta, iar noi nu avem vreun motiv sa credem ca cest lucru s-a schimbat", a declarat la randul ei o purtatoare de cuvant a Casei Albe, Sarah Sanders.

James Comey a fost destituit in mai de catre Trump, din cauza aceste afaceri ruse. El conducea partea anchetei care se afla acum in responsabilitatea lui Robert Mueller.

Mueller ar ancheta in paralel cu privire la legaturile financiare dintre Donald Trump, asociatii sai si Rusia, potrivit postului CNN.

Presedintele american l-a avertizat in mod public pe procurorul special ca acest lucru va constitui depasirea unei linii rosii, facandu-i pe unii observatori sa se teama ca va incerca sa-l indeparteze pe Robert Mueller din aceasta ancheta complex.