Presedintele Republicii Moldova, Igor Dodon, a declarat miercuri noaptea ca are de gand sa se intalneasca cu vicepremierul Rusiei, Dimitri Rogozin, la ceremonia de investire a presedintelui iranian de la Teheran. Intalnirea dintre cei doi ar urma sa creeze noi controverse, dupa ce guvernantii moldoveni l-au declarat persona non grata pe Rogozin in Republica Moldova, scrie agentia rusa Tass, citata de News.ro.

Dmitri Rogozin si Igor DodonFoto: Captura YouTube

"Pe 4 august voi fi la Teheran. Intentionez sa tin o intalnire programata anterior cu Dimitri Rogozin", a scris presedintele moldovean intr-un mesaj postat pe Facebook.

De asemenea, cei doi ar urma sa discute despre inrautatirea relatiilor dintre Moscova si Chisinau.

Guvernantii moldoveni l-au declarat in urma cu o zi persona non grata pe vicepremierul Rogozin, dupa ce acesta a acceptat o invitatie de a vizita in luna septembrie Republica Moldova, atat timp cat vecinii moldoveni ii puteau asigura tranzitarea in siguranta a spatiului aerian de deasupra Romaniei.

Ministrul de Externe de la Chisinau, Andrei Galbur, a declarat ca executivul a luat actiuni din cauza unor declaratii neprietenoase ale vicepremierului rus la adresa moldovenilor si a Republicii Moldova.

Rogozin nu va mai putea sa viziteze si nici macar sa tranziteze spatiul aerian moldovean, desi este co-presedinte al comisiei interguvernamentale pentru cooperare economica intre Rusia si Republica Moldova, ocupand inclusiv functia de reprezentant special pentru Transnistria.

Dodon a condamnat decizia luata de guvernantii sai, sustinand ca este vorba de un act de stupiditate politica din partea Chisinaului.

"A il declara pe prim-vicepremierul rus persona non-grata la noi e un act de mare stupiditate politica. Si e un mare deserviciu pentru moldoveni si pentru Moldova", a scris presedintele Republicii Moldova.