WikiLeaks a publicat luni o arhiva cu peste 21.000 de e-mailuri verificate, care au fost trimise de catre persoane cheie din campania electorala a presedintelui Frantei, Emmanuel Macron, transmite news.ro care citeaza Reuters.

O parte din aceste e-mailuri au aparut initial pe internet in luna mai, in ajunul celui de-al doilea tur al alegerilor prezidentiale din Franta.

Insa, atacul informatic major asupra campaniei En Mache nu a deturnat victoria rasunatoare obtinuta in alegerile prezidentiale franceze de Emmanuel Macron.

In doar cateva ore dupa scurgerea de informatii, angajatii campaniei Macron au anuntat ca au fost vizati de un atac cibernetic masiv si coordonat, iar multi au indreptat degetele spre hackerii din Rusia.

Reprezentantii La Republique En Marche (LREM) au anuntat luni ca e-mailurile publicate de WikiLeaks par sa fie aceleasi cu cele furate in atacul cibernetic masiv de pe 5 mai, dar formatiunea a avertizat ca e-mailuri false s-ar putea gasi printre cele reale trimise de angajatii campaniei Macron.

''LREM face apel la vigilenta cu privire la aceste e-mailuri publicate. Sub pretextul noutatii, WikiLeaks preia pe cont propriu operatiunea de destabilizare din luna mai'', se arata intr-un comunicat semnat de formatiunea de guvernamant din Franta.

Jurnalistii francezi, care au studiat in detaliu aceste e-mailuri, nu au avut nimic scandalos de relatat cu privire la comunicatiile dintre persoane cheie din campania Macron.

WikiLeaks a facut scurgerea de informatii mai accesibila pentru internauti, prin trasformarea acesteia intr-o baza arhivata. De asemenea, acest atac cibernetic a amintit de modul in care hackerii rusi au afectat campania electorala din Statele Unite, intr-o incercarea de a inclina balanta electorala spre republicanul Donald Trump.

Campania Macron a aruncat de asemenea vina pe interesele ruse pentru o serie de interferente in alegerile prezidentiale din Franta.

Reprezentantii WikiLeaks au argumentat ca au publicat e-mailurile la aproape trei luni de la scurgerea lor, intrucat au verificat autenticitatea adreselor de e-mail. Este vorba de 21.075 de e-mailuri verificate dintr-o arhiva cu 71.848 de e-mailuri. De asemenea, alte 26.506 documente atasate au fost publicate de WikiLeaks.

Aceste date provin din perioada martie 2009 - aprilie 2017.