Statele UE isi disputa preluarea agentiilor din Londra dupa Brexit
Ofertele pentru gazduirea Autoritatii Bancare Europene (EBA) si a Agentiei Europene pentru Medicamente (EMA), care impreuna necesita peste 1.000 de angajati, trebuie facute pana la finalul zilei de luni.
Un numar de 21 de tari si-au exprimat deja interesul pentru Agentia pentru Medicamente, in timp ce opt au indicat ca vor Autoritatea Bancara. Aceste numere s-ar putea schimba, insa, in conditiile in care inscrierile sunt permise pana la miezul noptii.
Estonia, Letonia, Lituania si Slovenia sunt singurele tari ce nu ar urma sa depuna oferte. Franta, cu orasele Paris si Lille, Germania cu Frankfurt si Bonn, Austria, Irlanda, Ungaria si Polonia liciteaza pentru ambele agentii, desi nicio tara nu va avea voie sa le gazduiasca pe amandoua.
Comisia Europeana va evalua candidaturile pana in luna septembrie, insa decizia ramane in sarcina liderilor UE, care vor incerca sa ajunga la un consens cand se vor reuni la urmatorul summit european, in luna octombrie. Ministrii pentru afaceri europene vor organiza apoi un vot in noiembrie, intr-un proces pe care unii l-au asemuit cu concursul de muzica Eurovision.
Printre criteriile de selectie sunt infrastructura respectivului oras, legaturile de transport, locurile de munca pentru familiile angajatilor si necesitatea de a raspandi institutiile UE de-a lungul Europei. Tarile membre cele mai noi, din Est, vor sustine ca trebuie sa aiba prioritate deoarece au mai putine institutii UE decat vechile state membre din Vest.

România și-a dublat în ultimii 5 ani deficitul comercial cu produse alimentare. În 9 luni am importat aproape 8 milioane de tone de produse agroalimentare
Topul județelor după numărul de teste COVID care se fac în fiecare zi: București pe primul loc, Vrancea pe ultimul / Datele oficiale publicate de Ministerul Sănătății
VIDEO Va deveni Podul peste Dunăre de la Brăila un „muzeu”? „Tocmai a fost emisă autorizația de construire pentru primii kilometri din drumurile de legătură”
ANALIZĂ 44 de ani de la cutremurul din 4 martie 1977: Câte clădiri a consolidat Primăria Capitalei, câte au risc seismic și ce planuri are noua administrație
Katalin Karikó, biochimista care a dezvoltat tehnologia mRNA, despre durata de eficacitate a vaccinului BioNTech - Pfizer, pentru HotNews.ro: „Dacă cei vaccinați nu se infectează, nu vom avea nevoie de o altă doză”
Profesorul Radu Gologan, după prima etapă a Olimpiadei de Matematică, organizată online: „Am descoperit uluiți extrem de multe fraude. Părinți care contestă corupția din România își impun copiii prin corupție”
Tarile care au deja agentii nu vor castiga, sau au o sansa foarte mica sa castige, dar participa pentru a putea extrage cat mai multe beneficii prin negocierea propriului vot. In sensul asta, tarile mari sunt cel mai bine plasate. De aceea tarile cele mai mici nici nu participa, pentru ca stiu ca au cele mai putine sanse (practic nule) sa extraga ceva. Tarile mari vor vrea sa controleze o mare parte din agentie chiar daca nu va fi relocalizata pe teritoriul lor. La presiunea asta nu poate rezista decat o tara de dimensiuni medii ;)
Romania nu este chiar rau plasata, ba chiar bine. Daca este foarte atenta, poate castiga.
PS. (o simpla opinie) in atentia cui trebuie: sa fie si Bogdan Aurescu in echipa.