Curtea Suprema a Pakistanului a pronuntat vineri o decizie privind "descalificarea" premierului Nawaz Sharif si demiterea sa pentru coruptie, scrie AFP.

"Este descalificat in calitate de deputat in Parlament si deci inceteaza sa ocupe postul de prim ministru", a declarat judecatorul Ejaz Afzal Khan in fata unei multimi compacte reunite la sediul Curtii.

Decizia ordona autoritatii anti-coruptie sa lanseze o noua ancheta privind suspiciunile fata de Sharif. Curtea a luat decizia in baza lucrarilor unei comisii de ancheta creata dupa dezvaluirile scandalului Panama Papers de anul trecut.

Este pentru a doua oara in istoria Pakistanului cand un premier este destituit in urma unei interventii a Curtii Supreme. Prima oara s-a intamplat in 2012, cand premierul de atunci, Raza Gilani, a fost demis pentru sfidarea justitiei, deoarece a refuzat sa redeschisa o ancheta de coruptie care il viza pe presedintele Asif Zardari.

Sharif nu a reusit sa-si duca la capat niciunul dintre cele trei mandate de sef al Guvernului. Acesta a fost constrans sa demisioneze din cauza unor acuzatii de coruptie in 1993. Al doilea mandat, inceput in 1997, s-a incheiat in 1999 in urma unei lovituri de stat militare iar Sharif a trait mai multi ani in exil in Arabia Saudita.

Decizia curtii vine dupa ce comisia de ancheta a descoperit o "importanta disparitate" intre veniturile familiei Sharif si stilul sau de viata.

Familia sa este suspectata ca a ascuns adevarul in ceea ce priveste companiile si bunurile imobile pe care le detine prin intermediul unor companii off-shore. Printre aceste bunuri - luxoase apartamente londoneze.

Trei dintre cei patru copii ai premierului sunt vizati: Hasan, Hussein si Maryam Nawaz, ultima prezentata pana acum ca mostenitoarea sa politica.

Decizia, pronuntata intr-un Islamabad plasat sub inalta securitate, a provocat imediat o explozie de bucurie in randul partizanilor opozitiei, care au iesit pe strazi in capitala si in alte orase din tara. Si partizanii lui Sharif au iesit pe strazi pentru a protesta.

Partidul premierului, PML-N, a confirmat la putin timp ca Sharif si-a parasit postul in ciuda "puternicelor rezerve" legate de sentinta.

Incertitudinea domneste acum in ceea ce priveste succesorul lui Sharif in conditiile in care alegerile parlamentare sunt prevazute in 2018.