Juncker se alatura tarilor din Europa de Est in scandalul standardelor duble de calitate la alimente: Nu-mi place ideea ca ar exista un fel de categoria a doua in Europa
O serie de studii au aratat ca produsele alimentare vandute in estul Europei contin ingrediente mai ieftine si de calitate mai proasta decat produse identice ca brand vandute in Vest.
Premierul slovac Robert Fico s-a intalnit joi cu Juncker din partea grupului de la Visegrad, care mai include Cehia, Ungaria si Polonia.
"Nu-mi place ideea ca ar exista un fel de categoria a doua in Europa", a spus Juncker, intr-o conferinta comuna de presa.
"Ne vom continua intentia de a stopa aceasta modalitate discriminatorie de a oferi poporului slovac produse alimentare si alte bunuri de o calitate mai slaba", a continuat acesta.
Juncker a precizat ca va oferi linii directoare privind interpretarea directivei privind siguranta alimentelor in septembrie, dar nu a exclus nici crearea de legislatia suplimentara.
Companiile producatoare apara insa aceasta practica, afirmand ca pietele au gusturi diferite si ca ingredientele sunt publicate pe etichete. Acestia arata si ca exista diferente mari de venituri intre est si vest. Produsele alimentare sunt cu circa 25% mai ieftine in Cehia decat in Germania.
Teste efectuate in Cehia in aceasta luna au aratat ca doar 3 din 21 de produse analizate au ingrediente identice cu versiunile vandute in Germania. In unele cazuri, produsele din carne contineau mai putina carne sau de o calitate mai proasta. In alte cazuri, untul din biscuiti era inlocuit cu ulei de palmier.
Ministrul ceh al Agriculturii a spus ca s-a saturat ca tara sa sa fie "cosul de gunoi" al Europei.
Joi, premierul roman Mihai Tudose a cerut prezentarea publica a firmelor care vand in Romania produse de calitate mai slaba decat cele din vest si care "ne considera o tara de mana a doua".
Directorul Institutului de Igiena si Sanatate Publica Veterinara (IISPV), Rodica Tanasuica, a anuntat miercuri ca autoritatile romane au descoperit ca noua din 29 de produse alimentare aveau standarde duble din punct de vedere calitativ in Romania si in cateva tari din UE, in urma analizelor comparative. Produsele la care s-au constatat diferente sunt parizer de porc, carnati pentru gratar, conserva de peste, pateu, bacon, sunca, conserva macrou, conserva hering si conserva macrou.

România și-a dublat în ultimii 5 ani deficitul comercial cu produse alimentare. În 9 luni am importat aproape 8 milioane de tone de produse agroalimentare
Topul județelor după numărul de teste COVID care se fac în fiecare zi: București pe primul loc, Vrancea pe ultimul / Datele oficiale publicate de Ministerul Sănătății
VIDEO Va deveni Podul peste Dunăre de la Brăila un „muzeu”? „Tocmai a fost emisă autorizația de construire pentru primii kilometri din drumurile de legătură”
ANALIZĂ 44 de ani de la cutremurul din 4 martie 1977: Câte clădiri a consolidat Primăria Capitalei, câte au risc seismic și ce planuri are noua administrație
Katalin Karikó, biochimista care a dezvoltat tehnologia mRNA, despre durata de eficacitate a vaccinului BioNTech - Pfizer, pentru HotNews.ro: „Dacă cei vaccinați nu se infectează, nu vom avea nevoie de o altă doză”
Profesorul Radu Gologan, după prima etapă a Olimpiadei de Matematică, organizată online: „Am descoperit uluiți extrem de multe fraude. Părinți care contestă corupția din România își impun copiii prin corupție”
Dar nu se poate in privinta alimentelor (by the way - doar 9 din 27 - maxim 30%).
Eu zic ca o revolutie impotriva UE e necesara ......
Atunci, ce este surprinzaror in acest TRATAMENT?
Cumperi biscuiti de la tarani?
Cumperi salam de la tarani?
Cumperi detergent de la tarani (si acolo sunt probleme nu numai la alimente)
Aspectul e ca mâncarea procesata, detergenții și alte produse din lanțurile vestice au diferențe foarte mari de calitate.
Alimentele de baza nu se prea rentează sa fie importate, pentru ca exista suficient local.
À propos, "nostri" se scrie cu un singur "i".
Care s-a aplicat si se aplica din vremea cand inca nici nu existau "estici" in Uniunea Europeana. Si se va mai aplica multa vreme, ca e prea mare afacerea, Aveam candva si noi marfuri autohtone categorisite drept 'calitatea a II-a", "a III-a" chiar. Si acum exista destule marfuri ce nu indeplinesc toate standardele declarate; Sa nu se mai vanda?! Si profitul Acelora? ...
Pai, din cate vad, companiile deja au trecut in faza a doua, in care recunosc diferentele de calitate si au inceput cu scuzele. Ar trebui sa se treaca la represalii din partea autoritatilor.
PS. Cea mai tare a fost aia in care calitatea mai proasta este motivata prin "diferenta intre gusturi". Normal gogule, noi, codasii Europei, am prins gust pentru lucrurile scumpe si de proasta calitate. Nici macar n am recunoaste ceva de calitate buna:))
Poftim.