Curtea Constitutionala din Republica Moldova a invalidat joi decretul presedintelui Igor Dodon de convocare a unui referendum consultativ in luna septembrie, prin care acesta isi dorea sa obtina sporirea competentelor, inclusiv, dreptul de a dizolva Parlamentul si de a organiza alegeri anticipate, noteazaRadio Chisinau.

HotNews.roFoto: Hotnews

Instanta a hotarat ca intrebarile la care urmau sa raspunda cetatatenii depasesc competentele sefului statului, iar prin semnarea decretului respectiv Igor Dodon a incalcat legea fundamentala.

Dodon si-a dorit, in primul rand, atributii suplimentare cum ar fi dreptul de a dizolva Parlamentul si de a organiza alegeri anticipate. Instanta constitutionala a stabilit ca aceste atributii ar fi putut fi utilizate ca instrument de promovare a intereselor de partid.

Alte trei intrebari se refera la abrogarea legii care prevede transformarea in datorie publica a unui miliard de dolari delapidat din sistemul bancar moldovenesc, la diminuarea numarului de deputati si la predarea in scoli a disciplinei "Istoria Moldovei".

Curtea a stabilit ca aceste subiecte nu fac obiectul competentelor presedintelui.

Reprezentantul presedintiei a calificat hotararea Curtii Constitutionale drept "o interpretare restrictiva si abuziva", iar Igor Dodon a declarat, inca inainte de pronuntarea deciziei, ca ar putea semna un nou decret pentru desfasurarea unui alt referendum consultativ, in cazul unei decizii nefavorabile a instantei.