Avocatul general al Curtii de Justitie a UE propune respingerea recursului Ungariei si Slovaciei in privinta cotelor obligatorii de migranti
Budapesta si Bratislava contesta legalitatea acestor "relocari" decise de urgenta in septembrie 2015 pentru a usura presiunea enorma asupra celor doua tari mediteraneene, unde peste un milion de migranti au debarcat doar in 2015.
Desi concluziile avocatului general sunt urmate cel mai adesea, propunerea de respingere a recursului ungar si slovac nu angajeaza Curtea, care va da o decizie in privinta acestui dosar.
Ungaria si Slovacia au votat impotriva sistemului, prevazut pentr doi ani, la fel ca si Cehia si Romania, dar o majoritate de tari a permis adoptarea sa.
Guvernele ungar si slovac au cerut ulterior anularea planului in fata justitiei europene, invocand erori de procedura si afirmand ca nu constituie un raspuns suficient in fata crizei migratorii.
"Adoptarea deciziei atacate nu constituie o eludare a procedurii legislative", a raspuns miercuri avocatul general al CJUE, Yves Bot, care a propus respingerea recursului.
Acesta a adaugat ca adoptarea planului nu necesita aprobarea parlamentelor nationale si a respins argumentul potrivit caruia o astfel de decizie necesita unanimitatea statelor membre.
Menit initial sa incarneze solidaritatea europeana, planul de relocare a migrantilor a devenit ulterior un simbol al diviziunilor dintre tarile UE in fata crizei migratorii.
In total, UE si-a fixat ca obiectiv repartizarea a 160.000 de persoane din Italia si Grecia, in doi ani.
Ungaria ar fi trebuit sa primeasca intr-o prima etapa 1.300 de persoane (si 2.300 in final) iar Slovacia circa 800 (peste 1.400 in final) pana in septembrie 2017. Pana acum, Ungaria nu a primit niciun migrant iar Slovacia 16.

Paradoxul pandemiei: internările s-au prăbușit în 2020, dar numărul infecțiilor nosocomiale a crescut față de 2019 - date oficiale la nouă luni
De ce căutăm urme de viață pe Marte și ce ar însemna pentru omenire dacă le-am găsi
Găurile negre supermasive, formate din materie întunecată? / Internauții au decodat mesajul secret al roverului Perseverance / GTA ar putea fi interzis în SUA /
S-au apucat mai mulți români de yoga în pandemie? „De acasă se muncește mai mult decât de la birou. Faptul că urmează ora de yoga, mă forțează să-mi închid laptopul”
INTERVIU Un an de la primul caz de COVID-19 în România / De ce a scăzut drastic numărul îmbolnăvirilor în ultimele 2-3 luni și ce ne așteaptă: Al treilea val nu va fi de intensitatea celui de-al doilea / Testele rapide ar trebui distribuite gratuit medicilor de familie, am ști clar numărul real de cazuri
bosii(sic) UE dau cu barda cjue in capatinile neascultatoare si nesupuse ale polacilor si boanghinilor.asta pe langa sulitele politice si financiare
aplicate in carca neascultatorilor.
asta pe langa europa cu doua viteze
rezultat?tot estul o sa-si ia masuri de protectie
jos palaria hu/pol
Fluxurile migratorii de musulmani vor continua sa inunde Europa datorita in special politicii absurde a Germaniei, in particular, Merkel este principala vinovata
de aceasta grava problema. Mi se pare complet inaccpetabil sa se impuna unor tari europene cote de imigranti pe care tarile respective pur si simplu nu ii vor. Sau altfel spus, cei care i-au vrut sa se descurce cu ei.