Pe fondul uneia dintre cele mai severe secete din ultimele decenii din Italia, jumatate de tara (10 regiuni din 20) cere statului italian sa declare instaurarea starii de calamitate naturala, in conditiile in care pagube considerabile sunt inregistrate in randul culturilor agricole, informeazaAgerpres.

In aceasta vara deosebit de secetoasa, Italia inregistreaza un deficit de 20 de miliarde de metri cubi de apa "echivalent cu volumul de apa din Lacul Como", potrivit estimarilor expertilor.

Considerand ca situatia este "grava" si ca exista "un risc de catastrofa ecologica", oficialul italian Nicola Zingaretti a ordonat oprirea captarii apei in lac.

Decizia a fost contestata imediat de ACEA, administratorul apei potabile din metropola romana, care a considerat-o "un act ilegitim, anormal si inutil in raport cu obiectivul conservarii lacului", potrivit directorului sau, Paolo Saccani.

Toate partile se vor reuni marti in Capitoliu, la initiativa primarului Romei, Virginia Raggi, cu scopul de a gasi o solutie care sa permita evitarea intreruperii distributiei de apa pentru circa 1,5 milioane de locuitori din totalul celor aproape 3 milioane de locuitori din capitala Italiei.