Echipajul unui distrugator american care s-a ciocnit cu o nava cargo in largul Japoniei, in iunie, va fi "cu siguranta" trans la raspundere pentru accidentul care a costat viata a sapte militari americani, a declarat vineri un oficial al Pentagonului, citat de AFP.

"In maniera in care se prezinta lucrurile, se pare ca echipajul de pe (USS) Fitzgerald este de vina", a spus acest oficial, care a preferat sa-si pastreze anonimatul.

"Vor fi cu siguranta trasi la raspundere de o maniera sau alta pentru actiunile lor", a adaugat el, precizand insa ca aceste afirmatii se bazeaza pe rezultatele preliminare ale anchetei.

Sapte soldati au murit in urma acestui accident care a avut loc in 17 iunie.

In urma coliziunii, nava americana a fost afectata puternic la tribord. Coliziunea a provocat intrarea apei in sala masinilor, in sala radio si in spatiile de dormit, in care scafandrii au descoperit victimele.

Distrugatorul de 154 de metri lungime si echipat cu rachete ghidate a suferit sub linia de plutire "o taietura adanca" prin care apa a patruns cu o "putere colosala", lasand putine sanse de supravietuire celor care se aflau in zona, a precizat comandantul Flotei a 7-a a marinei americane, viceamiralul Joseph Aucoin.

Cargoul de 222 metri lungime, sub pavilion filipinez si apartinand gigantului maritim japonez NYK Line, a suferit pagube minore pe partea stanga a provei.

ACX Crystal, a efectuat o virare de 180 de grade cu putin timp inainte de accident, potrivit datelor oferite de site-ul Marine Traffic, fara a se sti imediat din ce motiv.

In virtutea regulilor de navigatie, daca nava comerciala incerca sa depaseasca nava militara, el trebuia sa efectueze manevrele necesare pentru a evita o coliziune. In schimb, distrugatorul trebuia sa cedeze prioritatea daca nava cargo era in curs de depasire pe partea dreapta, a explicat un purtator de cuvant al navei de coasta nipone.

Lansat in 1995 si avand circa 9.000 de tone cu incarcatura completa, USS Fitzgerald tine de baza din Yokosuka, ala sud-vest de Tokyo, si opereaza in Pacific si in marea Japoniei. A fost utilizat in timpul razboiului din Irak in 2003.