VIDEO Senatul polonez este pe cale sa voteze reforma judiciara, in ciuda protestelor masive din strada si a opozitiei ferme a Bruxelles-ului
Premierul Beata Szydlo a spus ca nu va ceda presiunii interne si externe in privinta reformei judiciare, ceea ce inseamna ca va intra in conflict cu UE, care a dat Varsoviei o saptamana pentru a renunta la masura.
Zeci de mii de persoane s-au strans in orase din Polonia in primele ore ale zilei de vineri, unii purtand steagurile Poloniei si Uniunii Europene.
Opozitia si alti critici au spus ca proiectul de lege ce trebuie dezbatut de camera superioara vineri este parte a unui plan de acumulare a puterii de catre partidul de guvernare Lege si Justitie (PiS) ce va submina standardele UE.
“(In Europa Occidentala) este multa dezamagire in privinta Poloniei”, spune Judy Demsey, analist la think-tank-ul Carnegie Europe. “Exista sentimentul ca trebuie sa punem capat acestei distrugeri a valorilor europene”, a adaugat Demsey.
Guvernul celei mai mari tari din estul Europei a spus ca legea este necesara pentru ca instantele sa raspunda mai mult pentru deciziile lor.
“Nu vom ceda presiunii. Nu vom fi intimidati de aparatorii polonezi sau straini ai intereselor elitelor”, a spus premierul intr-o alocutiune la televiziunea nationala.
PiS nu a vrut sa faca nicio concesie, in schimb a spus ca toate criticile sunt un amestec inacceptabil in afacerile interne ale tarii.
Dupa ce legislatia va trece de senat - unde PiS are majoritatea - va merge pentru promulgare la presedintele Andrej Duda, un aliat al formatiunii de guvernare.
De cand a ajuns la putere in 2015, PiS a intarit controlul guvernului asupra instantelor si procurorilor si asupra media de stat si a introdus restrictii in privinta manifestarilor publice si a activitatii ONG-urilor.
In ciuda criticilor, guvernul PiS are in continuare un larg sprijin popular, beneficiind de efectele cresterii cheltuielilor sociale, somajului aflat la minime record si a cresterii economice solide.
Stilul sau de discurs patriotic asezonat cu pietate catolica isi gaseste un puternic ecou in randul multor polonezi, care se simt frustrati de diferenta de trai fata de vestul Europei, ce persista la aproape trei decenii de la caderea comunismului.

Șansa ratată a PNL și perpetuarea dezastrului urbanistic din București
Soarta Măsurii 3 pentru finanțarea IMM-urilor a devenit incertă / Ministrul economiei nu vrea să spună ce se întâmplă cu proiectele depuse de firme
Irina Alexe, o fostă polițistă, pensionată la 42 de ani, a fost numită, până la urmă, secretar de stat în Ministerul de Interne
Moștenirea Gabrielei Firea pentru Nicușor Dan: Primăria Capitalei mai are de plătit circa 165 de milioane de lei pentru autobuzele Otokar cumpărate în 2018
Câți români și-au suspendat ratele și ce soluții s-au găsit pentru cei care gâfâiau la plata ratelor înainte de pandemie Vezi ce spun reprezentanții principalelor bănci
De ce sunt asa nemultumiti? Se creeaza oportunitati pentru abuzuri?
"... parte a unui plan de acumulare a puterii de catre partidul de guvernare Lege si Justitie (PiS) ce va submina standardele UE". Destul de evaziv
Au facut ce face pdsr la noi, si rezultatele se vad, varanul e liber, si vor urma si altele.
PS - sa nu facem greseala de a compara ceace este in Polonia cu Romania pandelisto-teldrumista .
Este usor de urmarit, se intampla peste tot.
LOL!
Or, Ungaria a declarat deja public ca sustine masurile luate de Polonia.
Prin aceasta "alianta", atat Polonia cat si Ungaria nu pot fi pedepsite de UE, pt ca fiecare din cele doua tari o va proteja pe cealalta.
Si dupa ce vor ramane fara bani si proiecte de la UE or sa se ceara singuri "afara".
Problema lor este ca nici care Rusia nu pot sa mearga asa ca nu prea vad ce viitor sa aiba "singuri printre dusmani".
e evident ca intre liderii europei de vest, trump si putin a existat o intelegere la sfarsitul anului trecut prin care:
SUA ia Vestul Europei (ma rog, se aliaza) iar Rusia ia Estul Europei care a dovedit ca nu poate adera la valorile occidentale.
Astfel incat UE ramane in picioare dpdv economic si al migratiei fortei de munca insa sistemele politice din tarile din est trec la illiberalism putinian: ungaria a facut-o, polonia o face acum, Romania o va face pana in toamna. opozitia bruxellesului e un joc de imagine, intentia europei vestice nefiind sa opreasca instalarea iliberalismului in est. daca "grija" de a bruxelles era reala puteau usor sa taie toate fondurile europene si nu cred ca cetatenii tarilor respective ar fi acceptat ca guvernul sa le faca asta.
insa asa, e doar o reasezare. lumea trump-macron-merkel, democrata, economic puternica si lumea lui putin-dragnea-orban, corupta, saraca, needucata, sclava taristilor rusi si a colonistilor europeni.
Vestul Europei (Germania) tocmai a întrerupt livrările de arme către Turcia (aliat NATO) din cauza nerespectării drepturilor omului în Turcia.
Tot vestul Europei sprijină Ucraina, a impus sancțiuni Rusiei, iar NATO s-a implicat în Siria de pe poziții opuse Rusiei.
Ce spui tu e doar o speculație nedovedită, slab argumentată. Din păcate, diferențele dintre nivelul de trai sunt reale între est și vest, și, ca și Ceaușescu, asta nu pot pricepe nici măreții lideri din UE în întregul ei. Dacă s-ar lucra la acest punct cu adevărat, lumea ar avea timp să se gândească mai mult la drepturi și libertăți (ceea ce ar fi de dorit).
Doar ca imi permit respectuos sa va atrag atentia ca din gresala ati intrat pe site-ul HN, nu pe blogul lui Raresel ! Asa ca, cu scuzele de rigoare, fiti ceva mai explicit, va rog.
Cam cand "la sfarsitul anului trecut" ?
"Pana in toamna" poate sa insemne chiar si ultima decada a lui iunie ? Pt ca daca-i asa nu mai am timp sa-mi iau bilet de avion !
PS. Caraghiosule !