O serie de documente declasificate demonstreaza ca fostul premier conservator al Marii Britanii, Margaret Thatcher, a sugerat o posibila amenintare a regimului dictatorial a lui Saddam Hussein cu lansarea unui atac chimic asupra Irakului, dupa ce armata irakiana a lansat invazia din Kuweit, relateaza news.ro citand BBC.

Acest comentariu extrem de controversat apare in corespondenta dintre Margaret Thatcher si fostul secretar al Apararii din Statele Unite, Dick Cheney.

Thatcher i-a spus lui Cheney ca americanii ar trebui sa ia in considerare "o actiune similara" daca fortele irakiene recurg la arme chimice in Kuweit.

Presedintele George HW Bush a reactionat la sugestia premierului conservator, sustinand ca o asemenea actiune ar strica imaginea Statelor Unite.

In timpul dictaturii lui Saddam Hussein, armata irakiana a lansat in august 1990 invazia statului Kuweit.

Arhiva Nationala a publicat detalii ale conversatiei dintre Thatcher, Bush si Cheney, cu scurt timp inainte ca aceasta sa fie fortata sa demisioneze in noiembrie 1990, in timp ce tarile occidentale considerau un raspuns la invazia din Kuweit.

￯Premierul a intrebat ce putem sa facem daca irakienii lanseaza un atac cu arme chimice sau biologice. Presedintele a spus ca, intr-un asemenea caz, opinia globala il va manca la pranz pe Saddam Hussein. Insa, premierul s-a indoit ca Saddam Hussein va fi oprit de opinia globala. Statele Unite au arme chimice in zona pentru a actiona ca un factor de descurajare￯, se arata in detaliile publicate de Arhiva Nationala.

Insa, presedintele american a precizat ca utilizarea de arme chimice ar distruge imaginea Statelor Unite.

￯Ar fi mai bine sa lansam un atac cu arme conventionale si sa-l stergem de pe fata pamantului pe Saddam Hussein￯, a spus George HW Bush.

Marea Britanie si Statele Unite au semnat in 1993 o conventie pentru a scoate in ilegalitate productia de arme chimice. De asemenea, cele doua se numara printre cele 193 de tari care au ractificat Conventia pentru Interzicerea Armelor Chimice.