Reprezentantii Natiunilor Unite atrag atentia, intr-un nou raport, ca regimul nord-coreean se confrunta cu o grava criza alimentara, dupa ce regiunea a fost lovita de cea mai devastatoare seceta din ultimii 16 ani, transmite news.ro care citeaza BBC.

Expertii ONU sustin ca multe culturi de plante nu s-au dezvoltat din cauza perioadelor prelungite de seceta si exista o nevoie urgenta pentru ca importurile alimentare sa intre in Coreea de Nord.

De asemenea, cei mai vulnerabili in fata acestei crize alimentare sunt batranii si copiii din regimul dictatorial al lui Kim Jong-un.

In anii '90, pana la 3,5 milioane de nord-coreeni au murit intr-o foamete devastatoare, care a fost agravata de o serie de secete si inundatii, ce s-au suprapus cu pierderea sprijinului financiar din partea regimului soviectic de la Moscova si proasta gestiune de decenii a economiei de la Phenian.

Organizatia pentru Alimentatie si Agricultura (FAO) a avertizat ca ultima seceta este extrem de grava, tocmai pentru ca ajutoarele alimentare au scazut dramatic in ultimii ani, in special din cauza sanctiunilor implementate de tarile occidentale impotriva programului nuclear si de rachete balistice dezvoltat de regimul Kim Jong-un.

In ultimele luni, regiunea s-a confruntat cu o lipsa acuta de precipitatii, care a decimat o serie de culturi esentiale pentru populatia nord-coreeana, precum orez, proumb, cartofi si soia. Multi dintre cetatenii nord-coreeni depind de aceste culturi in timpul sezonului secetos, care dureaza din mai si pana in septembrie.

In zonele agricole, precipitatiile din perioada aprilie-iunie 2017 s-au situat cu mult sub media acestei perioade, iar seceta a intrerupt etapele timpurii ale procesului agricol, potrivit expertilor FAO.