Presedintele SUA, Donald Trump, le-a cerut miercuri senatorilor republicani sa isi rezolve divergentele si sa nu paraseasca Washingtonul inainte de a trece legislatia in domeniul sanatatii, noteaza Reuters.

Donald Trump, decorat de Regele SalmanFoto: Captura CNN

La o zi dupa ce noua versiune a legii care va inlocui Obamacare a cazut victima disputelor dintre republicanii care controleaza camera superioara a legislativului american, Trump a luat pranzul cu toti senatorii republicani, incercand sa ii convinga sa isi rezolve divergentele iscate intre acestia.

"Suntem atat de aproape", le-a spus presedintele republicanilor, amintindu-le faptul ca s-au angajat de sapte ani sa inlocuiasca legea sistemului de sanatate promulgata de Barack Obama.

"Trebuie sa ramanem aici, nu ar trebui sa parasim orasul", le-a mai spus Trump, facand referire la vacanta parlamentara din august.

Obamacare este considerata cea mai importanta realizare a presedintiei lui Barack Obama, intrucata extins asigurarile de sanatate asupra a circa 20 de milioane de americani care nu beneficiau anterior de astfel de posibilitati.

Planul propus de catre republicani abroga:

  • Obligativitatea cetatenilor americani de a detine o asigurare medicala, altfel platesc o penalizare;
  • Obligativitate companiilor cu peste 50 de angajati sa ofere servicii medicale, altfel platesc o penalizare.
  • De asemenea, slabeste protectia persoanelor cu conditii pre-existente si va permite statelor sa ofere planuri mai ieftine si cu mai putine beneficii.