Grupul rus Gazprom a inceput constructia celui de-al doilea tronson al gazoductului Turkish Stream din Marea Neagra, au declarat surse citate de presa rusa, transmite Sputnik, citat de News.ro.

O portiune de aproximativ 20-25 de kilometri din conducta a fost deja amplasata pe fundul Marii Negre, activitatile de constructie fiind realizate de compania elvetiana Allseas, care a castigat licitatia organizata de Gazprom, a declarat un oficial rus citat de publicatia Vedomosti.

Allseas a informat ca 100 de kilometri din primul tronson al gazoductului a fost deja amplasat, dar nu a dat detalii referitoare la cel de-al doilea.

Secretarul pentru presa al Gazprom, Serghei Kuprianov, a declarat miercuri ca grupul pregateste constructia celui de-al doilea segment al Turkish Stream, la adancime mica.

Proiectul Turkish Stream a fost anuntat la sfarsitul anului 2014, de catre presedintele rus Vladimir Putin, in timpul unei vizite in Turcia.

Proiectul a fost suspendat in noiembrie 2015, dupa ce un avion rusesc Su-24 a fost doborat de un avion F-16 al Turciei in Siria.

Relatiile dintre cele doua tari s-au dezghetat anul trecut, dupa scuze exprimate de Turcia, iar in octombrie Moscova si Ankara au semnat un acord interguvernamental referitor la constructia a doua tronsoane ale Turkish Stream in Marea Neagra.

Capacitatea anuala de transport a fiecarui tronson este estimata sa atinga 15,75 de miliarde de metri cubi de gaze naturale. Lucrarile de amplasare a conductelor ar trebui sa se incheie la sfarsitul lui 2019.