Presedintele Frantei, Emmanuel Macron, a declarat luni ca doreste simplificarea drastica a structurii administrative complexe a metropolei Paris, pentru ca aceasta sa poata intra in competitie cu alte megapolisuri din lume, transmite news.ro care citeaza Reuters.

De asemenea, presedintele a precizat ca guvernantii francezi vor propune in toamna o reorganizare a zonei metropolitane a Parisului.

Aceasta reorganizare este extrem de complicata, din cauza rezistentei politicienilor locali. Presedintele Macron nu este singurul care incearca sa reformeze zona metropolitana, existand doua incercari anterioare de reorganizare a structurii administrative din Paris.

"Ideea zonei metropolitane merita mai mult decat ce am facut noi din ea in mod colectiv. Daca vrem ca zona metropolitana sa intre cu succes in competitia internationala, daca vrem sa producem prosperitate, care se va imprastia armonios in intreaga tara, atunci trebuie sa simplificam drastic structura", a precizat Macron.

Granitele administrative au ramas in mare parte neschimbate de pe vremea baronului Haussmann, un planificator civil responsabil cu reconstructia din a doua jumatate a secolului al XIX-lea a capitalei Frantei.