Turcia comemoreaza sambata tentativa de lovitura de stat care l-a vizat pe presedintele Recep Tayyip Erdogan, relateaza AFP. Peste 150.000 de oficialitati au fost inlaturate sau suspendate, iar aproximativ 50.000 de militari si politisti au fost arestati de la puciul esuat de anu trecut.

HotNews.roFoto: Hotnews

Liderii turci pregatit un program cuprinzator pentru a marca aniversarea revoltei care a dus la 249 de decese: sesiune parlamentara extraordinara, discursuri nocturne si omagii pentru "martiri" sunt programate pentru comemorarea puciului esuat din noaptea de 15 spre 16 iulie 2016.

Daca infrangerea armatei rebelilor a fost intampinata de Erdogan ca pe o victorie democratica, epurarile lansate din acel moment de autoritati au provocat ingrijorarea partenerilor occidentali ai Ankarei, dar si a organizatiilor care apara drepturile omului.

Turcia a demis, vineri, 7.000 de politisti, personal ministerial si cadre universitare printr-un decret dat cu o zi inainte de aniversarea incercarii de lovitura de stat de anul trecut

In noaptea de 15 spre 16 iulie, o factiune a armatei s-a ridicat, a preluat controlul unor avioane de vanatoare si elicoptere si a seamanat panica pe strazile Ankarei si Istanbulului.

Gulen a fost acuzat ca ar fi fost in spatele tentativei de lovitura de stat, dar a negat implicarea, inclusiv cu o zi inainte de comemorarea unui an.

Fost aliat al lui Erdogan, Gulen, care traieste in exil in Statele Unite ale Americii, a respins orice legatura cu "lovitura de stat demna de dispret" si a denuntat o "vanatoare de vrajitoare" impotriva sustinatorilor sai.

Programul va incepe cu o sesiune speciala a Parlamentului, la ora 10:00 GMT. M. Erdogan va participa la mai multe evenimente din Istanbul, Ankara inainte de pronuntarea unui discurs la 23:32 GMT.