Izolat pe scena internationala dar "prieten" al Frantei, Donald Trump asista vineri, in calitate de invitat de onoare, la traditionala defilare de 14 iulie pe Champs-Elysees, alaturi de presedintele Macron, care va merge ulterior, la Nisa, la comemorarea atentatului soldat cu 86 de morti, anul trecut, scrie AFP.

Defilarea, care coincide cu centenarul intrarii SUA in Primul Razboi Mondial, va fi deschisa de "Sammies" in costume de epoca, cu un total de 3.720 militari, 211 vehicule, dintre care 62 de motociclete, 241 de cai, 63 de avioane si 29 de elicoptere.

"Natiunile noastre sunt unite, impreuna, pentru totdeauna, in spiritul revolutiei si al luptei pentru libertate", a adaugat el.

Macron va sustine "o scurta alocutiune" la capatul defilarii pentru a "reaminti sensul sarbatorii nationale, care are astazi ca particularitate faptul ca este, de asemenea, ziua de comemorare a unui atentat care a indoliat Franta", a anuntat anturajul presedintelui francez.

Acesta defilare intervine intr-un climat de tensiune intre seful statului si militari, care sunt nemultumiti de noile taieri bugetare care ii vor afecta.

Seful statului major al Armatei, generalul Pierre de Villiers, si-a exprimat nemultumirea in fata deputatilor fata de o reducere a bugetuui Armatei.

Macron a precizat joi ca nu este "demn sa expui anumite dezbateri in piata publica" si a reamintit militarilor "simtul datoriei si al rezervei". In aceeasi dimineata, generalul afirmase la o audiere cu usile inchise in fata comisiilor parlamentare, ca Armata a dat deja "totul".

Franta, unde starea de urgenta instaurata in noiembrie 2015 a fost prelungita pentru a sasea oara, sarbatoreste ziua nationala sub o supraveghere stricta a fortelor de ordine: aproape 86.000 de politisti si jandarmi, circa 7.000 de militari ai operatiunii Sentinelle si 44.000 de pompieri sunt mobilizati pentru a asigura securitatea celor care participa la festivitati.