Sistemul de aparare antiracheta Thaad a doborat cu succes o tinta in cursul unui test la Oceanul Pacific, a anuntat marti armata americana, relateaza news.ro citand BBC News.

Sistemul Terminal High Altitude Area Defense (Thaad) a oprit o falsa racheta balistica cu raza "intermediara" de actiune (IRBM) ca cele dezvoltate de Coreea de Nord.

Testul era planificat de mai multe luni si a avut loc in contextul unor tensiuni tot mai puternice cu Phenianul, din cauza programelor nord-coreene de inarmare.

Phenianul a revendicat in ultimele saptamani testarea cu succes a unei serii de rachete.

La 4 iulie, regimul stalinist a anuntat ca a efectuat cu succes primul test al unei rachete balistice intercontinentale (ICBM). Aceasta racheta, Hwasong-14, poate ajunge "in orice parte a lumii", a anuntat Nordul, insa militarii americani au afirmat ca este vorba despre o racheta cu o raza "intermediara" de actiune.

Coreea de Nord a sfidat in mai multe randuri rezolutii ONU care-i interzic orice activitate nucleara si balistica si si-a intensificat testele in ultima perioada.

"Demonstratia cu succes a Thaad impotriva unei amenintari cu rachete de tip IRBM consolideaza capacitatea defensiva (americana) in fata amintarii dezvoltarii unor rachete in Coreea de Nord si in alte tari", a anuntat marti, intr-un comunicat, Agentia americana de Aparare Antiracheta (MDA).

Sistemul terestru, menit sa intercepteze rachete balistice cu raza scurta, medie si "intermediara", si-a lovit tintele in toate cele 14 teste care au fost efectuate in ultimii peste zece ani, insa acest ultim test a fost primul efectuat cu succes impotriva unei IRBM, potrivit unor oficiali americani.

In cursul testului Thaad a doborat marti, la Kodiak, in Alaska, racheta balistica tinta, dupa ce a fost lansat de la bordul unui avion de tip C-17, care zbura la nord de Hawaii, potrivit agentiei.

Statele Unite au instalat sistemul Thaad in Guam si pe un fost teren de golf in Coreea de Sud, ceea ce a provocat proteste.

Sud-coreeni din tinutul Seongju (centru), unde se afla sistemul american, cred ca acesta reprezinta o tinta potentiala a unor atacuri si o amenintare la adresa locuitorilor din zona.

China se opune, de asemenea, cu fermitate instalarii sistemului in Coreea de Sud, subliniind ca interfereaza cu securitatea operatiunilor militare chineze.

Beijingul si Moscova au indemnat luna aceasta Washingtonul sa puna capat desfasurarii Thaad in Coreea de Sud.

Dupa anuntarea desfasurarii Thaad, anul trecut, Coreea de Nord a amenintat cu un "raspuns fizic", iar presa de stat a scris despre "vointa neclintita a armatei (nord-coreene) de a efectua un atac nemilos ca razbunare".

MDA i-a informat pe congresmeni in iunie ca intentioneaza sa instaleze peste 50 de sisteme Thaad pe teritoriul american.

Thaad doboara rachete balistice in faza terminala a zborului acestora. Sistemul foloseste energia cinetica pentru a distruge un focos vizat. El are o raza de actiune de 200 de kilometri si poate atinge o altitudine de 150 de kilometri.