Chiar daca socheaza anumiti musulmani, purtarea valului integral in spatiul public este o "masura necesara" intr-o societate democratica pentru a "garanta conditiile de convietuire in societate", a afirmat marti Curtea Europeana pentru Drepturile Omului, potrivit AFP.

Femei purtand niqab, la cumparaturiFoto: AGERPRES

CEDO a validat astfel interdictia portului de niqab in public impusa de Belgia in 2011.

Judecatorii au urmat argumentele deciziei din 2014 intr-o decizie devenita jurisprudenta si care valida aceeasi interdictie impusa de Franta.

Curtea a fost sesizata prin doua plangeri pentru discriminare si incalcarea vietii private: prima, formulata de o belgiana si o marocana, ambele musulmane, viza legea adoptata in Belgia in 11 iunie 2011. A doua, prezentata de o belgiana musulmana, denunta reglementarile adoptate in 2008 de comunitatile Pepinster, Dison si Verviers pentru a "interzice purtarea unei tinute vestimentare care ascunde chipul persoanelor in toate locurile publice".

Judecatori au considerat in cele doua cazuri ca restrictiile contestate "vizeaza garantarea conditiilor de convietuire ca element de protectie a drepturilor si libertatilor celorlalti" si ca pot fi considerate "necesare intr-o societate democratica".

Acestia au validat de asemenea sanctiunile prevazute pentru contravenienti. Legea belgiana prevede o sanctiune penala de la amenda pana la inchisoare, in caz de recidiva.

Intre altele, au subliniat belgienii, ascunderea chipului in spatiul public este o infractiune "mixta" in dreptul belgian, respectiv care tine de procedura penala si de actiunea administrativa, permitand statului belgian o marda de apreciere in aplicarea sanctiunilor prevazute.