Acordul de liber-schimb dintre Uniunea Europeana si Canada (CETA) va fi aplicat "provizoriu" incepand cu data de 21 septembrie, au anuntat sambata cele doua parti, intr-un comunicat de presa comun, transmite AFP.

Tusk, Trudeau si JunckerFoto: Captura YouTube

Presedintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, si premierul Canadei, Justin Trudeau, care au participat amandoi la summitul G20 desfasurat la Hamburg (Germania), au cazut de acord asupra acestei date, pana cand acordul va intra pe deplin in vigoare odata ce toate parlamentele tarilor membre UE il vor vota.

Acordul istoric de liber-schimb dintre UE si Canada, negociat timp de sase ani, a fost aprobat de Parlamentul European in data de 15 februarie. Acordul, ce elimina un numar semnificativ de taxe vamale si bariere non-tarifare, va aduce totodata anul acesta si ridicarea regimului de vize pentru romanii care vor sa calatoreasca in tara nord-americana.

Unele dintre masurile prevazute in CETA au intrat in vigoare imediat dupa aprobarea acestuia in PE, dar pentru implementarea totala e nevoie si de acordul fiecarui stat membru UE.

Luna trecuta, premierul canadian Justin Trudeau a cerut presedintelui CE Jean-Claude Juncker sa aplice provizoriu "cat mai curand posibil" acordul dintre Canada si UE.

"Prim-ministrul Trudeau a cerut ca acordul sa fie aplicat cat mai curand posibil, in mod provizoriu, astfel incat beneficiile sale poata fi concretizate" pentru toti partenerii, se arata intr-un rezumat al conversatiei telefonice dintre cei doi lideri.

Trudeau justifica aplicarea provizorie rapida prin "rolul important pe care il va juca CETA pentru cresterea ocuparii fortei de munca, consolidarea relatiilor economice si promovarea de noi oportunitati" pentru companiile de pe ambele maluri ale Atlanticului.