Ultima runda a negocierilor inter-cipriote organizate in Elvetia s-a incheiat, vineri dimineata, fara un acord, a anuntat secretarul general al Natiunilor Unite, Antonio Guterres, citat de AFP.

"Sunt profund dezamagit sa va informez ca, in pofida angajamentului si hotararii tuturor delegatiilor si diferitelor parti implicate (...), Conferinta pe tema Ciprului s-a incheiat fara a se ajunge la un acord", a anuntat Guterres in fata jurnalistilor prezenti in statiunea alpina Crans-Montana.

Gazduite in aceasta statiune de iarna elvetiana inca din 28 iunie, sub egida ONU, aceste negocieri inter-cipriote au fost considerate ca fiind cea mai buna sansa pentru a pune capat divizarii insulei mediteraneene inca din 1974 .

Secretarul general al Organizatiei Natiunilor Unite (ONU), Antonio Guterres, s-a intalnit joi in Elvetia cu liderii ciprioti rivali in scopul de a incerca deblocarea negocierilor, demarate pe 28 iunie, si apropierea punctelor de vedere in ce priveste o reunificare a insulei.

El a vorbit cu presedintele cipriot, Nicos Anastasiades, cu iderul cipriot turc, Mustafa Akinci si cu reprezentanti ai tarilor garante ale securitatii insulei: Grecia, Turcia, Regatul Unit (fosta putere coloniala) si cei ai Uniunii Europene.

Discutiile au vizat reunificarea insulei, divizata de peste 40 ani. Runda precedenta de negocieri a avut loc in ianuarie, tot in Elvetia, fara rezultat.

Insula Cipru cu un milion de locuitori este divizata din 1974 cand armata turca a invadat partea sa de nord ca reactie la o lovitura de stat ce urmarea alipirea tarii la Grecia si a provocat temeri in randul minoritatii turce de pe insula.