Incident naval in Marea Chinei de Sud. Beijingul acuza Washingtonul de provocare
Distrugatorul USS Stethem a contestat practic suveranitatea chineza asupra teritoriului respectiv din Marea Chinei de Sud, revendicat si de Vietnam si de Taiwan. A fost a doua actiune de acest gen de la inceputul mandatului presedintelui SUA, Donald Trump, mentioneaza AFP. Prima a avut loc pe 25 mai, in arhipelagul Spratley.
Ministerul de externe de la Beijing a reactionat printr-un comunicat al purtatorului de cuvant Lu Kang: "Partea chineza face un apel viguros la partea americana sa inceteze astfel de operatiuni provocatoare, care incalca suveranitatea Chinei si ameninta securitatea Chinei".
Incidentul a avut loc cu numai cateva ore inainte unei convorbiri telefonice programate intre Trump si omologul sau chinez, Xi Jinping.
France Presse observa ca dupa intalnirea celor doi sefi de stat de la inceputul lui aprilie, la Mar-a-Lago, in Florida, relatiile chino-americane par sa devina ceva mai tensionate. Saptamana trecuta, guvernul de la Washington a aprobat o vanzare de armament catre Taiwan, in valoare de 1,4 miliarde de dolari. Marti, SUA au adaugat China pe lista neagra a traficului de persoane, alaturi de Siria, Coreea de Nord si Venezuela. Joi, pentru prima data, Statele Unite au anuntat sanctiuni impotriva unei banci chineze acuzate de facilitarea tranzactiilor unor firme implicate in programul de inarmare cu rachete al Coreei de Nord. In aceeasi zi, Departamentul de Stat american a marcat printr-o declaratie critica 20 de ani de la revenirea Hong Kongului sub suveranitatea chineza. Toate aceste elemente s-au adaugat unei afirmatii a presedintelui Trump ca eforturile Beijingului de a face presiuni asupra Phenianului au esuat.

Când marketingul ne păcălește să cădem în capcana consumului irațional/ Sunt diamantele valoroase sau nu?
Medicii de familie admit că unii dintre ei au refuzat să își programeze pacienții la vaccinarea împotriva COVID-19 și recomandă "utilizarea celorlalte 6 modalități de programare"
VIDEO Autostrada A1 Sibiu - Pitești: Cum arată acum lucrările avansate de pe prima secțiune
VIDEO. A lăsat jobul din City-ul londonez pentru a cumpăra o clădire monumentală părăsită de pe o insulă grecească, pe care a transformat-o în hotel de lux
VIDEO REPORTAJ Libearty Sanctuary, cel mai mare sanctuar de urși bruni din Europa/ Care este populația reală de urși? Cât de mare ar trebui să fie ea?