Ministrii de Interne din Franta, Germania si Italia se vor intalni duminica seara la Paris pentru a discuta despre o "abordare coordonata" in scopul de a ajuta Italia sa faca fata afluxului de migranti in porturile sale, transmite AFP, citand o sursa apropiata acestui dosar.

La reuniune vor lua parte ministrul francez de Interne, Gerard Collomb, omologii sai italian si german, Marco Minniti si Thomas de Maiziere, precum si comisarul european pentru migratie, Dimitris Avramopoulos.

"Ideea este de a avea o abordare coordonata si concertata asupra fluxurilor migratorii din Mediterana centrala" si de "a vedea cum pot fi ajutati mai bine italienii" inaintea reuniunii informale a ministrilor de Interne din UE, prevazuta pentru 6 iulie, la Tallin, in Estonia, a adaugat sursa citata, potrivit Agerpers.

Italia a ridicat tonul si a amenintat ca va bloca intrarea in porturile sale a vaselor sub pavilion strain care transporta migranti salvati din Marea Mediterana, au facut cunoscut miercuri mai multe media si surse guvernamentale italiene.

"Nu mai putem continua asa", a afirmat o sursa apropiata executivului, chestionata de AFP, dupa informatii aparute in presa italiana cu privire la o astfel de amenintare.

Potrivit presei, reprezentantul italian pe langa Uniunea Europeana, Maurizio Massari, s-a intalnit la Bruxelles cu comisarul european pentru migratie, Dimitris Avramopoulos, si i-a inmanat o scrisoare in care Italia a explicat ca, dupa recentele sosiri masive de migranti pe coastele sale in ultimele zile, "situatia a atins limita suportabilului".

Peste 10.200 de migranti au fost salvati de duminica pana marti in largul coastelor Libiei, dintre care 5.000 numai luni, 3.300 duminica si 1.900 marti. Paza italiana de coasta coordoneaza aceste operatiuni de salvare in Mediterana, dar la care participa, de asemenea, numeroase nave straine, inclusiv inchiriate de ONG-uri.

Toti acesti migranti sunt transportati ulterior spre porturi italiene unde sunt cazati in centre de primire a caror capacitate este saturata.

"Daca vom continua cu astfel de cifre, situatia va deveni de nesuportat chiar pentru o tara mare si deschisa ca a noastra", a declarat la Ottawa presedintele italian, Sergio Mattarella, citat de presa din peninsula.

Italia se plange de mai multi ani ca este lasata singura in fata crizei migratorii si sosirilor masive de migranti dinspre Libia si a indemnat la mai multa solidaritate din partea partenerilor sai europeni.

Potrivit Ministerului italian de Interne, peste 73.300 de migranti au sosit pe teritoriul national de la inceputul anului, in crestere cu peste 14% in comparatie cu aceeasi perioada din 2016.

Potrivit Organizatiei Internationale pentru Migratie, 2.005 persoane si-au pierdut viata ori au fost date disparute in 2017 incercand sa traverseze Mediterana.