Centrul International pentru Combaterea Terorismului (ICCT), alaturi de expertii de la Universitatea George Washington si de la Ispi, au prezentat un raport, potrivit caruia cei mai multi jihadisti din Europa si Statele Unite sunt barbati tineri, care au caziere penale si actioneaza independent de Statul Islamic, transmite France Presse.

Expertii ICCT au precizat ca 51 de atacuri jihadiste au avut loc in ultimii trei ani in opt tari occidentale, dupa proclamarea califatului Statului Islamic.

"Radicalizarea si atacurile jihadiste din Occident" este un studiu redactat de expertii de la Universitatea George Washington din SUA, alaturi de Institutul International pentru Studii Politice (Ispi) din Italia si de ICCT, scrie news.ro.

Franta a suferit cel mai mult de pe urma a 17 atacuri jihadiste, in vreme ce alte 16 au avut loc in Statele Unite.

De asemenea, sapte atacuri jihadiste au avut loc in ultimii trei ani si in Germania.

In urma acestor atacuri si-au pierdut viata 395 de persoane, in vreme ce alte 1.549 au fost ranite.

Aceste atacuri au fost duse la capat de un numar de 65 de jihadisti, dintre care 43 si-au pierdut viata si 21 au fost arestati. Un ultim jihadist este in continuare cautat de autoritati.

Intre timp, expertii au stabilit ca varsta minima a atacatorilor este de 27 de ani si 3 luni, cel mai tanar jihadist avea 15 ani, iar cel mai batran avea 52 de ani - Khalid Masood.

Aproape toti atacatorii jihadisti erau barbati, cu exceptia a doua femei.

De asemenea, 73% dintre atacatori erau cetateni ai tarii atacate, iar alti 14% erau rezidenti legali sau au calatorit legal din tarile vecine. Doar 5% dintre atacatori erau refugiati sau solicitanti de azil, in vreme ce alti 6% au intrat ilegal in tara ilegala sau asteptau sa fie deportati.

Raportul arata ca 17% dintre suspecti s-au convertit la Islam.

82% dintre suspecti erau cunoscuti autoritatilor inainte de a duce la capat un atac jihadist: 57% dintre acestia aveau cazier penal si 18% au petrecut timp in spatele gratiilor.

Doar 18% dintre atacatori erau luptatori straini si doar in 8% din atacuri ordinele au venit direct de la liderii Statului Islamic.

In 66% dintre cazuri, atacatorii aveau o anumita legatura cu gruparea jihadista, dar au actionat independent, iar 26% dintre atacatori nu aveau nicio grupare cu vreo grupare terorista, dar au raspuns chemarii la jihad.