Guvernul columbian si Armata de Eliberare Nationala (ELN) au anuntat vineri inceperea discutiilor privind o incetare a focului de ambele parti, ultima gherila activa din tara aratandu-se dispusa sa puna capat rapirilor, transmite AFP.

"Am inceput discutarea unei incetari a focului care va include, dincolo de oprirea operatiunilor ofensive ale celor doua parti, un ajutor umanitar pentru populatie", a declarat seful echipei de negociere a ELN, Pablo Beltran, la finalul, vineri, unei a doua etape de discutii, la Quito, potrivit Agerpres.

De la debutul acestui dialog de pace, in februarie, destinat obtinerii unei "paci complete" dupa acordul incheiat cu gherila FARC, ELN a pledat pentru sfarsitul ostilitatilor.

Dar presedintele columbian, Juan Manuel Santos, a pus ca si conditie renuntarea de catre gherila la unele practici precum rapirile, atacurile impotriva infrastructurii si extorcarile de fonduri.

Intrebat de postul de radio Caracol din Columbia daca acordul va include oprirea rapirilor si a atacurilor contra infrastructurii, negociatorul-sef al ELN a raspuns: "E corect".

Inspirata din revolutia cubaneza si nascuta, la fel ca si FARC, dintr-o revolta taraneasca, in 1964, ELN mai numara circa 1.500 de luptatori.

O a treia etapa de negocieri cu guvernul va incepe pe 24 iulie la Quito.

In mai mult de jumatate de secol, complexul conflict armat columbian a implicat circa 30 de gherile, militii paramilitare de extrema dreapta, oficial demobilizate din 2006, si forte de ordine, facand cel putin 260.000 de morti, peste 60.000 de disparuti si 7,1 milioane de stramutati.