Estonia preia sambata presedintia semestriala a Consiliului UE si a anuntat ca una dintre prioritatile ei va fi consolidarea cooperarii cu tarile Africii si cu Turcia pentru a gestiona problema migratiei, revenita in prim-planul preocuparilor europene odata cu intensificarea din nou a valului migrator, relateaza agentia EFE.

Premierul eston, Juri Ratas, a declarat vineri la o conferinta de presa comuna cu presedintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, ca in exercitarea presedintiei Consiliului UE tara sa va incerca sa obtina progrese si la capitolele securitate, dezvoltarea digitalizarii si a unei economii europene "deschise si inovatoare", precum si avansarea catre o Uniune Europeana "inclusiva", o alta provocare majora fiind negocierea Brexitului.

La randul sau, Juncker si-a manifestat speranta ca presedintia estona a Consiliului UE va reusi sa dea un impuls crearii unui sistem de azil comun in UE, demers aflat in prezent in impas.

Legat de acest ultim subiect, premierul Juri Ratas a insistat asupra necesitatii gasirii de solutii pentru ca Italia si Grecia sa faca fata presiunii provocate de recenta intensificare a fluxului migrator, mai ales in cazul Italiei, unde numai in ultimele zile au debarcat inca aproximativ 10.000 de migranti veniti din Africa prin Libia si Marea Mediterana, scrie Agerpres. Acest subiect va fi dezbatut la reuniunea informala a Consiliului UE pentru Justitie si Afaceri Interne (JAI) din 6 si 7 iulie.

De asemenea, seful executivului de la Tallinn a insistat ca in elaborarea unei politici europene comune de azil sa se gaseasca si o definitie a ceea ce trebuie sa insemne "solidaritatea" europeana. Acest argument al solidaritatii este des invocat de politicienii europeni care critica refuzul unor state est-europene de a accepta politica usilor deschise fata de migranti.

In acelasi context, premierul Juri Ratas a subliniat si importanta protejarii frontierelor externe ale blocului comunitar si consolidarea cooperarii cu statele africane de origine si de tranzit ale migrantilor, precum si cu Turcia in cadrul acordului incheiat anul trecut de UE cu aceasta tara.