Planul de investitii al Uniunii Europene pentru combaterea cauzelor primare ale migratiei a fost aprobat

de Alina Neagu     HotNews.ro
Vineri, 30 iunie 2017, 8:35 Actualitate | Internaţional


Un acord informal privind o schema UE care vizeaza mobilizarea a 44 de miliarde de euro in investitii in sectorul privat din Africa a fost incheiat cu ministrii statelor membre. In cadrul Planului European de Investitii Externe, noul Fond European pentru Dezvoltare Durabila (FEDD) ar incuraja investitii private in state fragile in valoare de 44 de miliarde de euro. Fondul va oferi o combinatie de subventii, imprumuturi si garantii financiare in valoare de 3,3 miliarde de euro pentru crearea locurilor de munca, crestere si stabilitate, abordand astfel cauzele primare ale migratiei.

In cazul in care comisiile pentru afaceri externe, dezvoltare si buget vor aproba acordul luni, 3 iulie, votul in plenul Parlamentului European va avea loc la 6 iulie.
 
 • 3,3 miliarde de euro pentru un efect de levier de 44 miliarde de euro in investitii private;
 • Accent pe reducerea saraciei, locuri de munca, IMM-uri, schimbari climatice;
 • Reguli stricte privind drepturile lucratorilor, drepturile omului si transparenta fiscala.

In cadrul discutiilor recente privind normele de functionare ale FEDD, deputatii europeni au convins ministrii cu privire la urmatoarele puncte cheie:

 • Accent pe reducerea saraciei, locuri de munca, clima si IMM-uri. FEDD trebuie sa se concentreze pe combaterea saraciei si crearea locurilor de munca decente, trebuie sa aiba ca grup-tinta tinerii, femeile si intreprinderile mici, iar sprijinul trebuie sa respecte standardele de dezvoltare convenite la nivel international. Cel putin 28% din investitii vor sprijini actiunile in domeniul climei pentru a contribui la punerea in aplicare a Acordului de la Paris;
 • Intreprinderi responsabile. Beneficiarii trebuie sa respecte drepturile omului, standardele OIM si normele internationale privind investitiile responsabile. Localnicii afectati de proiecte trebuie sa aiba acces la o procedura de depunere a plangerilor;
 • Transparenta fiscala. Regulile stricte vor asigura faptul ca intreprinderile din jurisdictiile care nu coopereaza in vederea rezolvarii problemelor fiscale si a celor de spalare a banilor nu vor beneficia de resurse;
 • Un control mai democratic. Parlamentul va avea statut de observator in cadrul Consiliului strategic al FEDD, iar Comisia Europeana va trebui sa informeze Parlamentul inainte de luarea oricaror decizii importante privind investitiile.

Deputati europeni din comisiile de afaceri externe, dezvoltare si buget au propus in luna aprilie o serie de modificari ale normelor de functionare a FEDD.

"Ma bucur ca am ajuns la un acord cu Consiliul. Vrem sa transmitem un semnal clar partenerilor nostri ca suntem hotarati sa facilitam cresterea durabila si abordarea cauzelor fundamentale ale migratiei. Sper ca acest instrument inovator va imbunatati climatul investitional si va stimula investitiile private acolo unde este cel mai necesar. Am muncit din greu pentru acest acord si sunt sigur il putem adopta rapid", a declarat coraportorul Eduard Kukan (PPE, Slovacia).

"Acest acord va contribui la lupta impotriva saraciei, la promovarea dezvoltarii durabile si favorabile incluziunii si la promovarea rezistentei tarilor partenere, in special a celor mai putin dezvoltate. Am reusit sa atingem majoritatea obiectivelor noastre, ceea ce poate face FEDD un succes. Noul instrument va contribui la punerea in aplicare a Acordului de la Paris privind clima, si a Agendei 2030 si include clauze fundamentale de protejare a drepturilor omului si a fortei de munca ", a declarat Doru-Claudian Frunzulica (S&D, Romania).

"Am imbunatatit categoric propunerea Comisiei, nu numai prin consolidarea aspectelor legate de dezvoltare, ci si prin includerea valorilor UE, precum drepturile omului, sociale, de munca si de mediu, in conformitate cu acordul de la Paris, care va imbunatati viata a mii de persoane din Africa si tarile vecine"
, a declarat coraportorul Eider Rubial Gardiazabal (S&D, Spania).


Resursele FEDD provin din revizuirea intermediara a Cadrului Financiar Multianual 2014 - 2020 si din rezerva Fondului european de dezvoltare (FED). Noul fond va fi alcatuit din doua platforme regionale: una pentru Africa si cealalta pentru vecinatatea UE (sud si est). Acesta va functiona ca un "ghiseu unic", oferind acces la mecanismele de finantare mixta deja existente, impreuna cu o noua garantie suplimentara pentru investitorii publici si privati. Se estimeaza ca garantia FEDD va avea o suma de bani provizorie in valoare de 750 milioane de euro, inclusiv 350 milioane de euro din bugetul UE si 400 milioane de euro din FED. De asemenea, FEDD va combina resursele di n doua mecanisme de finantare mixta deja existente - 2,6 miliarde de euro din Facilitatea de investitii pentru vecinatate si din Facilitatea de investitii pentru Africa.
Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

1144 vizualizari

 • +1 (1 vot)    
  Si rezultatul? (Vineri, 30 iunie 2017, 8:48)

  BEDE [utilizator]

  Nu cumva, daca statele europene investesc in Africa si cauta si sa aiba control asupra investitiilor vor fi acuzate ca reinvie colonialismul? Nu cumva niste forte vor juca puternic cartea nationalista si vor cauta sa nationalizeze acele firme care vor functiona cu investitii europene? Ceva de genul acesta s-a vazut in Venezuela, de pilda, si acolo fiind jucata puternic cartea nationalista.
  Mi-e tare teama ca ambitiile unor politicieni locali vor incurca tare mult lucrurile. Totusi, trebuie incercat ceva si nu prea vad ce ar avea mai multe sanse sa aiba efecte pozitive.
  Si mai este inca ceva care ar trebui rezolvat, dar de care nu s-a spus deloc: ar fi necesara o dezislamizare, pentru ca islamul produce cei mai multi teroristi. Se vede mai ales in Nigeria si in Sudan, dar si in alte tari africane. Cred ca s-ar impune o lupta ideologica impotriva islamului.


Abonare la comentarii cu RSS
Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by