Franta se va incadra in deficitul de 3% din PIB inca din acest an, in conformitate cu tratatele europene, gratie unor "masuri de economie", a promis joi premierul Edouard Philippe, dupa publicarea unui audit alarmant privind starea finantelor publice mostenite de la guvernarea socialista, scrie AFP.

Deficitul public ar urma sa atinga 3,2% din PIB in Franta, in 2017, daca noul presedinte Emmanuel Macron nu recurge la masuri de economie "fara precedent", avertizase anterior Curtea de conturi, intr-un audit foarte critic la adresa fostului sef de stat Francois Hollande (2012-2017).

"Mostenim un derapaj de peste 8 miliarde ... E inacceptabil", a afirmat Philippe.

Pledand pentru "reconstruirea unui buget serios, credibil, pe baze sincere", premierul s-a angajat sa "mentina deficitul la 3% in acest an".

Franta si Spania sunt ultimele tari din zona euro aflate inca sub amenintarea unei proceduri de deficit excesiv si a beneficiat deja de doua amanari de doi ani, 2013 si in 2015, pentru a reveni sub pragul de 3% din tratatele europene. Comisia Europeana a exclus orice noua amanare.