Cinci ceceni acuzati de uciderea opozantului rus Boris Nemtsov in februarie 2015 au fost declarati vinovati de o curte cu jurati din Moscova, la capatul unui proces care nu a permis insa gasirea celui care a ordonat aceasta crima, scrie AFP.

Boris NemtsovFoto: Captura YouTube

Acuzati ca au organizat si executat crima din 2015, in imediata apropiere a Kremlinului, cei cinci, originari din republicile musulmane Cecenia si Ingusetia, "nu merita nicio mila", potrivit verdictului pronuntat dupa trei zile de deliberari.

Cei 12 jurati nu se pronunta insa decat asupra vinovatiei acuzatilor, pedepsele urmand a fi decizie de judecator, in cateva zile.

Figura centrala a opozitiei fata de presedintele Vladimir Putin, Boris Nemtsov a fost impuscat de patru ori in apropiere de Kremlin, in 27 februarie 2015.

Familia victimei a denuntat insa un "fiasco total" al justitiei.

"Nu putem spune ca suntem satisfacuti de verdict. Nu exista nici organizatorul, nici comanditarul", a declarat Vadim Prohorov, avocatul familiei Nemtsov.

"Anchetatorii si tribunalul au persistat in refuzul lor de a recunoaste aceasta crima ca fiind una politica (...) si este evident ca nu au incercat sa afle adevarul", a afirmat si fiica opozantului, Janna Nemtsova, intr-un mesaj pe Facebook.

Cei cinci barbati - Zaur Dadaiev, Shadid si Anzor Gubasev, Temirlan Eskerhanov si Hamzat Bahaiev, erau judecati din octombrie 2016.