Computerele de la Cernobil au fost afectate de atacul cibernetic care se propaga marti in intreaga lume, fortand tehnicienii centralei nucleare oprite in prezent sa masoare radioactivitatea cu contoare Geiger, a declarat pentru AFP un purtator de cuvant al autoritatilor ucrainene.

CernobilFoto: AGERPRES

"Tehnicienii nostri masoara radioactivitatea cu contoare Geiger pe locul centralei, asa cum o faceau acum zeci de ani", a declarat Olena Kovalciuc, purtator de cuvant al Agentiei guvernamentale pentru gestionarea zonei de excluziune de al Cernobil. Aceasta a explicat ca sistemele Windows care gestionau automat supravegherea radioactivitatii sunt inoperante.

"Se intampla doar pe locul centralei. In restul zonei de excluziune, situatia nu s-a schimbat", a precizat aceasta, mentionand ca nu poate afirma ca situatia va reveni la normal.

Ucraina a comemorat in aprilie 31 de ani de la catastrofa de al Cernobil, din 26 aprilie 1986. Reactorul numarul 4 a explozat atunci in cursul unui test de siguranta. Celelalte reactoare ale centralei au continuat totusi sa functioneze pana in 2000.

In noiembrie 2016, o cupola de beton cofinantata de comunitatea internationala a fost plasata deasupra reactorului numarul 4, un proiect imens care ar urma sa asigure securitatea sitului pentru urmatorii o suta de ani.