Mai multe banci si companii - inclusiv distribuitorul public de electricitate - au fost lovite marti de un atac cibernetic ce a afectat unele operatiuni, a anuntat banca centrala ucraineana.

HotNews.roFoto: Hotnews

UPDATE 16.35Vicepremierul ucrainean Pavlo Rozenko a afirmat ca reteaua de computere a guvernului a picat si a postat pe Twitter o imagine cu un ecran de computer ce afiseaza un mesaj de eroare. “Aceasta imagine apare pe toate computerele guvernului”, spune acesta.

UPDATE 16.05Directorul aeroportului Boryspil din Kiev a anuntat ca sistemul IT a fost afectat si ca este posibil sa apara intarzieri ale zborurilor.

Aceste ultime probleme vin dupa o serie de incercari de hacking asupra paginilor de web al statului ucrainean ce au avut loc spre sfarsitul anului trecut si dupa atacuri repetate asupra retelei de electricitate a tarii.

Banca centrala a informat ca “un virus necunoscut” este de vina pentru ultimele atacuri, dar nu a dat mai multe detalii despre bancile si firmele afectate.

Oschadbank, una dintre cele mai mari banci detinute de stat a informat ca unele dintre serviciile sale au fost afectate de atac, dar a garantat ca datele clientilor sunt in siguranta.

Distribuitorul de energie Ukrenergo a spus ca sistemul sau IT a fost lovit de un atac cibernetic, dar perturbarile nu au avut niciun impact asupra furnizarii de electricitate.

Ucraina a blamat Rusia pentru atacurile cibernetice anterioare, inclusiv unul asupra distributiei de electricitate de la sfarsitul anului 2015 ce a lasat o parte din vestul Ucrainei temporar fara electricitate.